Sunt bune măştile făcute în casă? Studiu al Institutului Federal German pentru Medicamente și Dispozitive Medicale

0
1198

Ultimele studii par să confirme că răspândirea virusului în aer durează mai mult decât se credea inițial, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea reexamina recomandările privind utilizarea acestui material sanitar.

De fapt, țările asiatice, care sunt cele care au controlat cel mai bine virusul până acum, le consideră esențiale pentru întreaga populație. Criteriul lor a fost impus în țări europene, cum ar fi Austria, Republica Cehă sau Slovacia, unde utilizarea măştii este obligatorie.

Criza de măşti i-a făcut pe oameni să încerce confecţionarea lor în casă.

Așa cum se arată în infografia de mai jos, potrivit Institutului Federal German pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, aceste tipuri de măști nu au „eficacitate dovedită”, cu toate acestea, ele „pot reduce scopul exhalarea particulelor fine din gură și nas și ajută la sensibilizarea distanței sociale”.

Institutul avertizează că singurul tip de măști a căror eficiență a fost demonstrată sunt cele autofiltrante (FFP2 și FFP3, a treia de sus în jos, în imaginea alăturată – desen ABC), deoarece acestea sunt capabile să îndepărteze nanoparticulele care pot transporta virusul din aerul respirat.

În schimb, tipul de benzi de gură și nas care sunt cel mai des utilizate, cunoscute sub numele de „măști de operație”, protejează doar alte persoane de utilizatorii care le poartă.

În plus, acest tip de mască are o durată limitată de folosinţă de aproximativ 8 ore.

Leave a reply