sâmbătă, iulie 13

Putin prezidează prima zi a summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg

0
202

Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează, joi, prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg, o reuniune marcată de retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Putin va avea un dejun de lucru cu cu şefii organizaţiilor regionale de pe continent şi va participa la forumul economic ce se va desfăşura în paralel, indică preşedinţia de la Moscova.

În următoarele trei zile, el se va întâlni cu toţi şefii de stat care participă la summit, precum şi cu unii dintre prim-miniştri, aşa cum a făcut cu o zi înainte cu premierul Abiy Ahmed din Etiopia.

Putin, care a prezidat prima ediţie din 2019 a summitului, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, care pledează pentru consolidarea relaţiilor dintre Kremlin şi continentul african.

Au sosit deja la Sankt Petersburg, fosta capitală imperială, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi omologul său din Republica Centrafricană, Faustin Archange Touadéra, în a cărui ţară au sosit sute de mercenari ruşi din Grupul Wagner pentru a asigura securitatea pentru referendumul constituţional de duminică.

Kremlinul a recunoscut că aproximativ 50 de ţări vor participa la eveniment, dar nivelul de reprezentare va fi mai scăzut decât în urmă cu patru ani, scrie stiritvr.

În total, la summitul din anul acesta vor participa 17 preşedinţi şi patru prim-miniştri, în condiţiile în care, cu cinci ani în urmă, la prima ediţie a summitului, au fost prezenţi 45 de şefi de stat şi de guvern, ceea ce Kremlinul o pune pe seama presiunilor SUA şi Franţei.

Este o ingerinţă absolut nedisimulată şi evidentă din partea SUA, a Franţei şi a altor ţări (…). Este un fapt, este complet revoltător, dar nu va afecta în niciun fel desfăşurarea cu succes a summitului„, a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov.

Deşi grâul rusesc de-abia a reuşit să ajungă în Africa de la începutul războiului în februarie 2022, Putin susţine că Rusia poate garanta o aprovizionare stabilă cu cereale fără să fie nevoie de Ucraina, notează EFE.

Referitor la războiul din Ucraina, Putin va discuta vineri această problemă cu liderii africani, care a prezentat la jumătatea lunii iunie, la Sankt Petersburg, un plan în zece puncte, care cuprinde detensionarea, negocieri de pace şi garanţii de securitate pentru ambele părţi.

Rusia, care a anulat peste 20 de miliarde de dolari din datoria externă a ţărilor africane, va discuta la Sankt Petersburg şi despre posibila furnizare de armament greu şi alte echipamente de apărare pentru unele dintre acestea.

În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken i-a încurajat joi pe liderii africani care participă la summitul cu preşedintele rus Vladimir Putin să-i ceară răspunsuri cu privire la criza cerealelor care a aruncat cele mai sărace ţări din lume într-o situaţie dificilă, potrivit France Presse.

Antony Blinken a insistat asupra faptului că liderii de pe continentul african ştiu că majorarea preţului la produsele alimentare şi penuria de îngrăşăminte reprezintă o consecinţă directă a războiului dus de Putin în Ucraina.

Ei ştiu exact cine este responsabil de situaţia actuală”, a declarat Blinken, referindu-se la conducătorii africani, dintre care unii au sprijinit tacit Moscova sau au refuzat să denunţe invazia rusă în Ucraina.

Mă aştept ca Rusia să audă clar acest mesaj din partea partenerilor săi africani”, a afirmat secretarul de stat american în timpul unei vizite în Noua Zeelandă.

Criza cerealelor s-a acutizat de când Rusia s-a retras dintr-un acord ce a permis Ucrainei, din vara anului 2022 şi până în 17 iulie a.c., să-şi exporte, inclusiv spre Africa, cerealele prin Marea Neagră, în pofida blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Timp de un an, acest acord a permis ieşirea a aproape 33 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea preţurilor mondiale la alimente şi la evitarea riscului de penurie.

A fost echivalentul exportului a 18 miliarde de pâini prin acest singur coridor pe care Rusia l-a închis acum”, a declarat Blinken.

Nu a fost doar o retragere. Ce au făcut ruşii de când s-au retras? Au bombardat de mai multe ori portul Odesa. Au amplasat mine în Marea Neagră. Au ameninţat în mod expres circulaţia încărcăturilor maritime. Cred că acesta este un mesaj foarte clar”, a afirmat şeful Departamentului de Stat al SUA.

Izolat pe scena internaţională după lansarea ofensivei sale militare în Ucraina în 2022, liderul de la Kremlin poate conta în continuare pe sprijinul sau neutralitatea mai multor ţări africane, notează AFP.

Leave a reply