SUA: Un diplomat de carieră desemnat ambasador în China

0
205

Casa Albă a anunţat vineri că diplomatul de carieră Nicholas Burns a fost desemnat ambasador al SUA în China de către preşedintele Joe Biden, un semnal că administraţia de la Washington urmăreşte ca acesta să joace un rol mai important în relaţiile din ce în ce mai tensionate dintre cei două rivali globali, transmite Reuters.

Alegerea lui Burns, care s-a retras din serviciul diplomatic în 2008 şi care a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru afaceri politice în perioada 2005 – 2008 în administraţia George W. Bush, marchează o schimbare a rolului ambasadorului SUA la Beijing, post ocupat în ultimul deceniu de foşti politicieni şi nu de diplomaţi experimentaţi.


Dacă va fi confirmat de Senat, Burns va ocupa un post rămas vacant din octombrie, după demisia ambasadorului numit de fostul preşedinte, Terry Branstad, într-un moment istoric în care relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Nicholas Burns nu este considerat un specialist al politicii americane faţă de China, aşa cum nici cei patru foşti ambasadori la Beijing nu au fost.

Leave a reply