Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) constată o ‘foarte mare accelerare’ a numărului de infectări cu noul coronavirus în Statele Unite, care au potenţialul de a deveni noul epicentru al pandemiei, a indicat marţi purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Margaret Harris, transmite Reuters.
În ultimele 24 de ore, 85% dintre cazurile noi au provenit din Europa şi SUA, a declarat Margaret Harris în faţa presei. Din total, 40% au fost înregistrate în Statele Unite, a menţionat ea.
Întrebată dacă SUA au devenit noul epicentru al pandemiei, Margaret Harris a spus: ‘Vedem acum o foarte mare accelerare a cazurilor în Statele Unite. Aşadar, există acest potenţial’.
SUA ‘au o foarte mare epidemie şi o epidemie care creşte în intensitate’, a adăugat purtătoarea de cuvânt a OMS, potrivit Agerpres.
Per ansamblu, pandemia se accelerează, Margaret Harris menţionând că, la nivel global, se aşteaptă la o creştere substanţială a numărului de contaminări şi de decese faţă de cifrele actuale, 334.981, respectiv 14.510.
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut marţi, într-o postare pe Twitter, dificultăţile de procurare a materialelor medicale cruciale în contextul epidemiei, notând că ‘piaţa mondială … a înnebunit’ şi că guvernului federal ‘nu îi este uşor’ să ajute statele americane să obţină măşti de protecţie şi aparate de ventilaţie.
Trump, faţă cu economia
Preşedintele Donald Trump s-a pronunţat ferm împotriva impunerii restricţiilor privind deplasările din cauza coronavirusului, argumentând că „soluţia nu poate fi mai gravă decât problema” şi că „Statele Unite nu au fost construite pentru a fi închise”.
Preşedintele Donald Trump s-a pronunţat ferm împotriva impunerii restricţiilor privind deplasările din cauza coronavirusului, argumentând că „soluţia nu poate fi mai gravă decât problema” şi că „Statele Unite nu au fost construite pentru a fi închise”.
Statele Unite „nu au fost construite pentru a fi închise”, a declarat preşedintele Donald Trump, pledând pentru anularea restricţiilor privind adunările publice impuse deja.
„Experţii noştri în sănătate publică, oameni extraordinari, examinează variaţiile acestei boli în întreaga ţară şi vom folosi datele pentru a recomanda noi protocoale care să le permită economiilor locale să reia activitatea în momentul potrivit”, a declarat Donald Trump, citat de MSN.com.
Ţara noastră nu a fost construită pentru a fi închisă. Nu este o ţară construită pentru aşa ceva”, a subliniat liderul SUA.
„Nu putem admite ca soluţia să fie mai gravă decât problema. Dacă ar fi după doctori, ne-ar spune să închidem întreaga lume„, a insistat preşedintele SUA, citat de agenţia de presă Reuters.
Liderul SUA a anunţat că actualele restricţii zonale privind deplasările şi măsurile de distanţare socială ar putea fi reexaminate la 15 zile după intrarea în vigoare, în contextul efectelor devastatoare asupra economiei americane.
Italia, numărul 1 în lume la decese
Noul coronavirus a provocat cel puţin 16.961 de decese în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie, relevă un bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale până marţi la ora 11:00 GMT.
Peste 386.350 de cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus au fost înregistrate în 175 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei. Numărul de cazuri diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real de îmbolnăviri, în contextul în care numeroase ţări nu mai testează decât cazurile care necesită spitalizare.
În Italia, care a înregistrat primul său deces provocat de coronavirus în februarie, au fost raportate 6.077 de decese din 63.927 de cazuri de COVID-19. 7.432 de persoane sunt considerate vindecate de autorităţile italiene.
În China (fără Hong Kong şi Macao), unde epidemia a izbucnit la sfârşitul lunii decembrie, au fost înregistrate în total 81.171 de cazuri, dintre care 3.277 de decese şi 73.159 de persoane vindecate.
Cele mai afectate ţări după Italia şi China sunt Spania cu 2.696 de decese din 39.673 de cazuri de infectare, Iranul cu 1.934 de decese (24.811 de cazuri), Franţa cu 860 de morţi (19.856 de cazuri) şi Statele Unite cu 499 de morţi (46.440 de cazuri).
De luni ora 19:00 GMT, Islanda şi Muntenegru au anunţat primele decese provocate de coronavirus pe teritoriile lor. Myanmar a confirmat primele cazuri de infectare.
Europa înregistra marţi la ora 11:00 GMT 199.779 de cazuri (10.724 de decese), Asia 98.748 de cazuri (3.570 de decese), Statele Unite şi Canada 48.519 de cazuri (523 de decese), Orientul Mijlociu 29.087 de cazuri (1.966 de decese), America Latină şi Caraibe 6.217 de cazuri (112 decese), Oceania 2.225 de cazuri (9 decese) şi Africa 1.778 de cazuri (57 de decese).
Bilanţul a fost realizat pe baza datelor colectate de birourile AFP de la autorităţile naţionale competente şi a informaţiilor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)
Coronavirusul rezistă mult timp pe suprafeţe. Mai mult decât se credea!
Potrivit CNN, specialiştii de la Centru pentru prevenirea bolilor din Statele Unite au aflat, în urma unei anchete la bordul navei de lux Diamond Princess, că virusul supravieţuieşte pe anumite suprafeţe mai bine de două săptămâni.
Specialiştii au descoperit urme ale noului coronavirus la bordul navei chiar şi la 17 zile după ce pasagerii au fost debarcaţi.
Anterior, se ştia că noul tip de coronavirus rămâne activ pe suprafeţe precum plastic sau oţel inoxidabil până la 3 zile.
3.700 de oameni se aflau pe Diamond Princess în momentul în care nava a fost plasată în carantină în largul coastelor Japoniei.
Dintre aceştia, peste 800, printre care şi doi români, au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, iar 10 dintre ei au murit.
[…] SUA, primul focar al lumii? Coronavirusul rezistă pe suprafeţe mai mult timp decât se credea! […]