SUA pregătesc autorizarea REMDESIVIR ca medicament anti-COVID 19

0
1091

Guvernul SUA planifică autorizarea medicamentului antiviral remdesivir pentru tratamentul bolii Covid-19, după ce un studiu clinic a descoperit că el accelerează vindecarea pacienților, a scris ieri The New York Times. Este primul medicament care demonstrează eficacitatea împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

În studiul clinic, condus de Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID), Remdesivir a scurtat durata bolii cu 31%, a anunțat Anthony Fauci, directorul NIAID și consilier științific al președintelui Donald Trump pe tema coronavirus.

Studiul clinic a comparat evoluția unui grup de pacienți care au primit remdesivir cu cel al unui alt grup care nu l-a primit. În acest al doilea grup care nu a fost tratat cu medicamentul, durata Covid 19 a fost de 15 zile. În primul, care a primit antiviralul, evoluția bolii a fost redusă la 11 zile.

Studiul a observat, de asemenea, o reducere a mortalității. A fost 8% în rândul celor care au primit remdesivir față de 11% în rândul celor care nu au făcut-o.

„Credem că aceasta deschide cu adevărat ușa faptului că acum avem capacitatea de a face față [Covid-19]. Este o dovadă foarte importantă a conceptului, deoarece arată că un medicament poate bloca acest virus. (…) Vă pot garanta că, pe măsură ce vor fi implicați mai mulți oameni, mai multe companii și mai mulți cercetători, va fi din ce în ce mai bun”, a spus Fauci într-o declaraţie pentru Financial Times.

Fauci a avertizat că rezultatele studiului clinic nu au fost încă analizate de către comunitatea științifică sau publicate. Dar el a lămurit că acestea au fost făcute publice, deoarece exista o obligație etică de a informa pacienții, astfel încât cei care au fost repartizați în grupul de control să poată beneficia de tratament.

Într-un alt studiu clinic realizat în China și publicat ieri în revista The Lancet, remdesivir nu s-a dovedit a fi eficient pentru tratamentul Covid-19. Cu toate acestea, acest alt studiu nu a putut fi finalizat deoarece, pe măsură ce epidemia s-a retras în China, nu a fost posibil să se înscrie la fel de mulți pacienți pentru a verifica eficacitatea produsului. Datele au sugerat că remdesivir a scurtat durata bolii, dar nu a fost semnificativ statistic. Autorii au concluzionat că este necesară aşteptarea rezultatelor unor studii mai mari pentru a clarifica eficacitatea remdesivirului împotriva Covid.

Într-un studiu anterior realizat în spitale din SUA, Canada, Europa și Japonia, 68% dintre pacienții bolnavi grav tratați cu remdesivir au simţit efectele pozitive. Cu toate acestea, deoarece nu a existat şi un studiu clinic cu un grup de control al pacienților tratați cu placebo, aşa cum prevede procedura autorizării medico-ştiinţifice, rezultatele au fost considerate încurajatoare, dar nu concludente.

Dezvoltat inițial împotriva Ebola, medicamentul inactivează o enzimă de care unele virusuri au nevoie pentru a se multiplica. Fără această enzimă – o ARN polimerază – virusurile pierd capacitatea de a face copii ale genomului lor. Studiul antiviral a fost accelerat ca urmare a epidemiei de Ebola, care a afectat Africa de Vest între 2014 și 2016.

Administrat prin injecție, Remdesivir a avut rezultate încurajatoare împotriva virusului Ebola, cu efecte secundare tolerabile. Cu toate acestea, epidemia s-a încheiat înainte de dezvoltarea medicamentului, care nu a mai fost astfel omologat.

Deoarece coronavirusurile folosesc aceeași enzimă ca și virusul Ebola pentru a-și copia genomul, remdesivir a fost folosit pentru prima dată în China ca un posibil tratament pentru Covid-19, în ianuarie, când primul val al epidemiei a sufocat efectiv spitalele din Wuhan.

Rapoartele timpurii ale pacienților tratați cu remdesivir, care nu au participat la studii clinice, au sugerat că ar putea fi eficient.

Leave a reply