SUA nu crede in OMS. Washington pune la îndoială concluziile echipei OMS din Wuhan și solicită o anchetă independentă, Beijingul acuzându-l că dăunează cooperării internaționale
Primele confruntări dintre China și noua administrație americană nu au întârziat să apară. La doar câteva zile după prima conversație telefonică dintre președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, în timpul cărora primul a analizat câteva dintre problemele cu care se confruntă cele două puteri, cum ar fi tensiunile comerciale sau abuzurile etnice.
Pe lângă problema cu uigurii – un grup etnic din nord-estul Chinei – și alte minorități, s-a mai deschis un alt front: diagnosticul originii și extinderii pandemiei.
Și, mai exact, referitor la credibilitatea pe care fiecare dintre puteri o acordă constatărilor avansate de echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a investigat în Wuhan, orașul chinez care a suferit primul focar.
Duminică, CNN a dat declarații exclusive ale șefului delegației OMS, danezul Peter Ben Embarek, în care se asigură că în decembrie 2019 coronavirusul a fost mai răspândit decât se credea în provincia Wuhan.
Dar până acum, cel mai categoric rezultat al oamenilor de știință a OMS, a fost respingerea” teoriei conform căreia agentul patogen ar fi putut ieși dintr-un laborator situat în acest oraș situat în centrul Chinei, o abordare pe care a avansat-o fără dovezi în timpul mandatului său fostul președinte american, Donald Trump.