SUA nu crede in OMS. Washington pune la îndoială concluziile echipei OMS din Wuhan și solicită o anchetă independentă, Beijingul acuzându-l că dăunează cooperării internaționale

Primele confruntări dintre China și noua administrație americană nu au întârziat să apară
0
1512

Primele confruntări dintre China și noua administrație americană nu au întârziat să apară. La doar câteva zile după prima conversație telefonică dintre președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, în timpul cărora primul a analizat câteva dintre problemele cu care se confruntă cele două puteri, cum ar fi tensiunile comerciale sau abuzurile etnice.

 

Pe lângă problema cu uigurii – un grup etnic din nord-estul Chinei – și alte minorități,  s-a mai deschis un alt front: diagnosticul originii și extinderii pandemiei.

Și, mai exact, referitor la credibilitatea pe care fiecare dintre  puteri o acordă constatărilor avansate de echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a investigat în Wuhan, orașul chinez care a suferit primul focar.

Duminică,  CNN a dat declarații exclusive ale șefului delegației OMS, danezul Peter Ben Embarek, în care se asigură că în decembrie 2019 coronavirusul a fost mai răspândit decât se credea în provincia Wuhan.

Dar până acum, cel mai categoric rezultat al oamenilor de știință a OMS, a fost respingerea” teoriei conform căreia agentul patogen ar fi putut ieși dintr-un laborator situat în acest oraș situat în centrul Chinei, o abordare pe care a avansat-o fără dovezi în timpul mandatului său fostul președinte american, Donald Trump.

Marțea trecută, Embarek a prezentat primele concluzii ale celor patru săptămâni de investigație, care indică ipoteza„cea mai probabilă” că coronavirusul a ajuns la oameni dintr-un „rezervor natural” după ce a trecut printr-o a treia specie.

Dar Statele Unite și-au exprimat rezervele.

 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administrația Biden intenționează să efectueze propria sa revizuire independentă a datelor colectate în raportul OMS, argumentând că Washingtonul nu a participat la „planificarea și implementarea” unei anchete care, a subliniat el, vine mult prea tarziu.

La Beijing a fost nevoie de un an pentru a autoriza vizita pe teren a experților OMS.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a fost mai explicit și a considerat că China „nu a respectat cerința de transparență” cerută de Statele Unite.

Astfel, el a subliniat că încrederea Washingtonului continuă să fie plasată în principal în informațiile furnizate de serviciile Inteligența americană și aliații săi.

„Vom lucra cu partenerii noștri și vom evalua informațiile colectate și analizate de serviciile noastre de informații, mai degrabă decât să ne grăbim la concluzii care pot fi derivate din alte motive decât știința”, a adăugat Price.

La rândul său, ambasada Chinei la Washington, ieri, într-o declarație, a acuzat Statele Unite că au „afectat grav cooperarea internațională” în domeniul sănătății.

Las calles de Wuhan.

Wuham, la un an după pandemie. foto dw.com

Delegația chineză a îndemnat Statele Unite să adopte „o atitudine serioasă, transparentă și responsabilă pentru a sprijini activitatea OMS cu măsuri reale” și să aducă „contribuții relevante la lupta împotriva covid-19”, deși a salutat decizia Biden de a să se alăture țării sale în organizația internațională, inversând decizia predecesorului său.


Revenirea Statelor Unite la OMS face parte dintr-o întoarcere mai largă la forurile multilaterale cu care s-a rupt fostul președinte republican Donald Trump.

Cu toate acestea, nu este o revenire lipsită de  critici
Dimpotrivă, Washingtonul este suspicios cu privire la informațiile despre pandemie oferite până acum de regimul Xi Jinping, care în primele etape ale crizei a ascuns severitatea virusului.
Reacție asiaticilor
De la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a cerut miercuri Washingtonului să permită experților OMS să efectueze o anchetă în Statele Unite, sugerând încă o dată că virusul ar fi putut apărea în această țară, o teorie fără sprijin științific pe care China a apărat-o de mai multe ori. de anul trecut, în paralel cu acuzațiile făcute de Trump.
„Sperăm că Statele Unite, precum China, vor adopta o poziție deschisă și transparentă și vor invita OMS să continue investigațiile acolo”, a spus Wang.
Astfel, misiunea OMS din Wuhan nu pare să fi atins obiectivul dorit de China, acela de a-și infirma presupusa lipsă de transparență și suspiciunile de a împiedica călătoria experților.
Nici intenția OMS de a respinge critica că ar fi fost prea permisivă cu Beijingul, ce i s-a reproșat mai ales la începutul crizei.
Investigațiile efectuate de echipa desfășurată în Wuhan nu au dezamorsat tensiunile dintre cele două puteri, care mai sunt alimentate și de alte conflicte din domeniile comercial și politic create înainte de sosirea lui Trump la Casa Albă, în 2017.
Prima conversație între Joe Biden și Xi de cândprimul a ajuns la Casa Albă, pe 20 ianuarie, care a avut loc săptămâna trecută, a arătat, de asemenea, că noul președinte manifestă o preocupare mai mare decât predecesorul său, Trump, cu privire la autoritarismul din Beijing.”
sursa: elapis.com

Leave a reply