VIDEO.”SUA n-au mai trăi aşa ceva de la uciderea lui Martin Luther King”. Protestele se extind în America

0
1727

Corespondenţă din Chicago de la Marian Petruţa, redactor-şef LUMEALIBERA.RO – ediţia America

La protest

Marian Petruța pe străzile din Chicago

Revoltele generate de moartea lui George Floyd s-au extins în mai multe state americane. Sunt acum 30 de orașe unde au avut loc ciocniri între demonstranți și forțele de ordine și șase nopți consecutive de revoltă.

Valul a început cu videoclipul morții lui George Floyd, un bărbat de culoare sufocat brutal de un ofițer de poliție alb din Minneapolis, când victima urma să fie arestată.

În șase nopți, protestele s-au răspândit în toate marile orașe din țară și au devenit o mişcare generală împotriva rasismului sistemic din Statele Unite, a forțelor de securitate și chiar a lui Donald Trump, un președinte care nu a făcut nimic pentru a calma apele, dimpotrivă, notează El Pais.

Cel puțin 20 de state și-au activat Garda Națională (armata de rezerviști, sub comanda guvernatorului).

De asemenea, haosul se întâmplă într-o perioadă de frustrare deplină, cu măsurile de carantină demarate pentru a opri pandemia coronavirusului și cu șomajul care a ajuns deja la numărul incredibil de 40 de milioane de oameni.

O jurnalistă și-a pierdut vederea la ochiul stâng, după ce a fost atacată de poliție.

În capitala Washington, a fost decretată duminică stare de asediu, iar președintele Trump a fost mutat temporar într-un adăpost subteran al Casei Albe.

CNN relatează că Trump a stat acolo aproximativ o oră, în vreme ce afară, în apropierea reședinței prezidențiale forțele de ordine îi dispersau pe demonstranți. Au fost semnalate mai multe incendii.

Darnell Hunt, decanul de științe sociale la Universitatea din California, Los Angeles, a declarat pentru BBC că tulburările din această săptămână din Statele Unite sunt cele mai grave din țară din 1968, când Martin Luther King a fost asasinat.

Malcolm, un afro-american în vârstă de 27 de ani, le-a spus reporterilor că multe persoane cred că protestele sunt despre George Floyd, dar că, în realitate, „acesta a fost punctul de fierbere pentru multe persoane”. Amintiți-vă că afro-americanii au fost „obișnuiți să vadă violență” împotriva lor încă din anii ’60.

El a declarat că, deși a vrut să protesteze în mod pașnic, nu există altă opțiune decât să reacționeze violent atunci când este împușcat unul dintre ei aflat cu mâinile în sus.

George Floyd avea 46 de ani

În Minneapolis, Minnesota, duminică a fost a șasea zi consecutivă de demonstrații, care a început de îndată ce videoclipul George Floyd a fost lansat în reţelele de socializare.

Mii de oameni blocat ruta Interstate 35, când un camion a pătruns prin mulțime cu viteză mare și a stârnit panica. Șoferul a fost scos din cabina vehiculului și bătut, potrivit martorilor citați de Reuters.

Los Angeles a început duminică cu o desfășurare tactică cum nu s-a mai văzut de la revoltele Rodney King, din 1992, cea mai violentă răscoală civilă din ultima jumătate de secol, când au murit peste 60 de oameni. Forțele de la toată poliția municipalităților din apropiere, cele care depind de șerif și Garda Națională au patrulat străzile orașului.

La prânz, primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, șeful Poliției, Michel Moore, și șeful pompierilor, Ralph Terrazas, au susținut o conferință de presă comună pentru a avertiza că nu vor mai permite să fie repetate scenele de violență și jafurile din ziua anterioară.

Autoritățile au încercat să transmită solidaritate cu protestele și avertismentul că grupurile violente nu au nicio legătură cu cererea și vor acționa împotriva lor cu cea mai mare forță.

La scurt timp după aceea, exact ceea ce fusese anunțat în Santa Monica se întâmpla din nou. În timp ce sute de oameni au protestat pașnic de-a lungul cunoscutei promenade de pe plajă, un grup a început să atace magazinele din Santa Monica Place, un centru comercial din apropiere, în fața pasivității agenților.

Imaginile aeriene de la televiziunile locale arătau clar că erau grupuri organizate care se deplasau cu mașina. Au coborât, au spart geamurile, au lăsat marfa furată și s-au ascuns din nou în mașină.

Situații ca acestea s-au repetat în toată țara. În Birmingham, Alabama, protestatarii au doborât o statuie confederală. În New York, o mare demonstrație a cuprins podul Brooklyn. Au izbucnit ciocniri care au impus tăierea momentană a legăturilor rutiere de pe poduri cu Manhattan-ul. Lupta a continuat în zori cu jafuri în magazinele din cartierul Soho.

O persoană a fost transferată la spital după ce a fost împușcată. În Atlanta, unde, în urmă cu două zile, protestatarii au distrus intrarea în sediul CNN, au fost re-trăite scene de tensiune odată cu lansarea gazelor lacrimogene. Doi ofițeri au fost concediați pentru utilizarea excesivă a forței.

Imagini în direct de la corespondentul Lumea Liberă în Chicago

Leave a reply