SUA: Memoriu scurs în presă avertiza de colapsul guvernului afgan

0
180

20 de oficiali ai Departamentului de Stat de la ambasada SUA la Kabul au avertizat despre o potenţială prăbuşire a regimului după 31 august, termenul de retragere a trupelor americane, potrivit Wall Street Journal, care citează o „persoană familiarizată cu problema”.

Utilizând un „canal de avertizare” special, în cadrul Departamentului de Stat, cablograma – trimisă secretarului de stat Antony Blinken şi unui alt oficial de vârf al Departamentului de Stat – avertiza cu privire la „câştigurile teritoriale rapide ale talibanilor şi la prăbuşirea ulterioară a forţelor de securitate afgane” şi oferea sugestii cu privire la modul de accelerare a evacuării şi de atenuare a crizei evidente care urma să apară, au declarat două persoane pentru WSJ.


În total, 23 de angajaţi ai Ambasadei SUA – toţi americani – au semnat cablograma transmisă în 13 iulie, căreia i s-a acordat statutul de „urgent”, „având în vedere circumstanţele din teren în Kabul”.

În afară de Blinken, cablograma a fost trimisă directorului pentru planificarea politicilor, Salman Ahmad. Blinken a primit memoriul, potrivit raportului.

Evoluţia reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că administraţia Biden a fost, de fapt, avertizată de propriii săi oficiali că o viitoare cădere totală a Afganistanului în mâinile talibanilor era iminentă şi că armata afgană nu o putea opri.

Leave a reply