SUA îl felicită pe Iohannis pentru premiul ”Împăratul Otto cel Mare”. ”Ne mândrim, domnule președinte!”

0
1733

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, l-a felicitat marți pe președintele Klaus Iohannis, care va primi miercuri, în Germania, premiul “Împăratului Otto cel Mare” pentru contribuția sa remarcabilă la procesul de unificare europeană.

“Felicitări Președintelui Klaus Iohannis pentru câștigarea Premiului „Kaiser Otto 2020!” Premiul a fost acordat ca recunoaștere a contribuției Președintelui Iohannis la consolidarea legăturilor dintre aliații europeni și a eforturilor sale neobosite de a îmbunătăți viețile tuturor românilor. Activitatea sa în calitate de Președinte a transformat România într-un lider la nivel regional și european. Ne mândrim că lucrăm cu Domnia Sa și cu Administrația Prezidențială pentru a continua să construim o Românie stabilă, liberă și prosperă, pentru mulți ani de acum înainte! „Herzliche Glückwünche”, Domnule Președinte Iohannis!“, a scris Ambasada SUA, pe pagina sa de Facebook.

Premiu primit în trecut de Angela Merkel

Preşedintele Klaus Iohannis va primi miercuri, la Magdeburg, în Germania, premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), loc simbolic, cu semnificație deosebită pentru istoria Europei, care adăpostește de peste 1000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

În cadrul festivității, discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. La ceremonie vor fi prezenți Reiner Haseloff, Premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, Ministru de Stat și Șef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum și Lutz Trűmper, Primarul general al orașului Magdeburg.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o dată la doi ani, personalităților și organizațiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare și în promovarea gândirii europene. Distincția a fost acordată pentru prima dată în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1200 de ani de existență a orașului Magdeburg.

Printre personalitățile cărora li s-a decernat până în prezent această distincţie se numără Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, fostul Preşedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul Președinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum și fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini. În anul 2015, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsă cu acest premiu.

VEZI ŞI:

Casa Albă s-a făcut neagră!

Klaus Iohanis cere Comisiei Europene mai multe fonduri nerambursabile

Ce se ascunde în spatele mesajului lui Iohannis cu ”victoria majoră a Dreptei”

Leave a reply