SUA iau „contramăsuri” împotriva încălcării de către Rusia a tratatului nuclear New START

0
220

Administrația Biden a anunțat joi că nu va divulga informații cheie privind stocurile de arme nucleare ale SUA, ca parte a cerințelor tratatului New START cu Rusia, în urma încălcării acordului de către Moscova.

Rusia și-a suspendat în mod oficial participarea la Tratat în februarie, din opoziție față de sprijinul militar și diplomatic al SUA pentru Ucraina, dar țara a încălcat termenii acordului încă din noiembrie, neprezentându-se la întâlniri cheie și nedivulgând date.

Înghețarea comunicării cu privire la noul tratat START ridică în mod periculos perspectiva ca cele mai mari două state nucleare din lume să se apropie de o dată fără un acord oficial de control al armelor. Tratatul va expira în 2026 și sunt necesare discuții pentru a dezvolta un nou tratat sau un set de acorduri care să promoveze controlul armelor nucleare.

Statele Unite au notificat în avans Rusia cu privire la contramăsurile luate și au transmis dorința și disponibilitatea Statelor Unite de a anula contramăsurile și de a pune în aplicare pe deplin Tratatul dacă Rusia revine la conformitate”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. „Statele Unite sunt în continuare pregătite să colaboreze în mod constructiv cu Rusia pentru a relua punerea în aplicare a Noului Tratat START”, a adăugat acesta.

În conformitate cu termenii Tratatului, oficialii americani și ruși pot inspecta la fața locului amplasamentele nucleare ale fiecărei țări. Aceste inspecții au fost întrerupte în timpul pandemiei COVID-19 și nu au fost reluate niciodată. Printre contramăsurile americane se numără revocarea vizelor și anularea cererilor de viză pentru inspectorii ruși din cadrul Tratatului.

SUA rețin, de asemenea, „informații telemetrice” privind lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și de rachete balistice lansate de submarine (SLBM) – Tratatul a dispus ca atât SUA, cât și Rusia să facă schimb anual de informații telemetrice pentru până la cinci lansări de ICBM și SLBM și care includ o varietate de informații tehnice legate de performanța rachetelor și de testele de zbor.

Cea de-a treia contramăsură anunțată este că SUA rețin notificările cerute în cadrul Tratatului, pentru a include actualizări și informații despre statusul rachetelor, al lansatoarelor, printre alte elemente.

În martie, SUA nu au comunicat Rusiei date detaliate privind forțele nucleare strategice americane, ca răspuns la decizia de suspendare din februarie.

Statele Unite vor continua să furnizeze Rusiei notificări privind lansările de ICBM și SLBM conform Acordului de notificare a lansărilor de rachete balistice din 1988 și notificări privind exercițiile prevăzute în Acordul privind notificarea reciprocă a exercițiilor strategice majore din 1989, a mai Blinken în declarație.

Leave a reply