miercuri, octombrie 4

SUA, Germania, China, UK… Totul despre situaţia la zi a vaccinului în lume. Ce ţară va găsi prima leacul anti-COVID 19?

0
1152

În mijlocul crizei de pandemie coronavirus, există o luptă nu doar în spitale, ci în laboratoarele din întreaga lume, unde mii de cercetători lucrează din greu şi într-o competiţie de la distanţă pentru a găsi un vaccin împotriva Covid-19.

După cum a anunţat Organizația Mondială a Sănătății, există deja șase proiecte care au început să efectueze studii clinice și testări pe pacienți, pe lângă alte 77 de investigații mai puţin avansate şi aflate în curs de desfășurare în întreaga lume.

China

China, țara în care a început pandemia coronavirusului, este una dintre cele mai avansate în căutarea vaccinului mult așteptat și, de fapt, proiectul dezvoltat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie și Biologie de la Beijing este deja testat pe om.

Această anchetă, care se află în faza a doua și se așteaptă să dureze până în ianuarie 2021, este testată pe 500 de pacienți cu vârsta peste 18 ani din orașul Wuhan, unde a izbucnit epidemia.

Chen Wei

Proiectul extrem de avansat este condus de epidemiologul Chen Wei și și-a încheiat prima fază la sfârșitul lunii martie (testat pe 108 voluntari): este primul caz mondial care a intrat în a doua etapă a studiilor clinice. În timp ce în prima fază vârsta maximă a pacienților testați a fost de 60 de ani, în a doua fază vaccinul a fost este testat la persoane mai tinere.

Mai mult, firma de biotehnologie din Beijing, Sinovac, a început studiile clinice ale unui vaccin la 16 aprilie. Acest vaccin a fost testat pe un număr de opt maimuțe rhesus macaque, potrivit jurnalului Science, și niciuna dintre ele nu a suferit efecte secundare.

Prin acest ultim test, Covid-19 a fost introdus în plămânii animalelor și trei săptămâni mai târziu niciunul nu a dezvoltat infecții respiratorii. Această cercetare se bazează pe o versiune inactivă a virusului, iar directorul Sinovac al afacerilor de reglementare pentru exterior a explicat că rezultatele le conferă „multă încredere” că vaccinul va funcționa la om.

Marea Britanie

Progresele provin și de la Universitatea din Oxford, unde cercetătorii săi au început testele umane în această joi pentru un posibil vaccin creat pentru a învinge Covid-19.

Este vorba despre profesioniști integrați în grupul de vaccinuri de la Oxford, care joi au furnizat deja o doză unui pacient sănătos și vor face același lucru pentru săptămâna viitoare.

În total, testele vor fi efectuate pe 510 voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani și se bazează pe o versiune slăbită a virusului care provoacă o răceală în cimpanzeii și genele care creează proteine ​​pe care se fixează coronavirusul.

Intenția la Oxford este obţinerea a un milion de vaccinuri până în septembrie. Guvernul britanic a investit 22,6 milioane de euro în acest proiect, precum și 24,9 milioane pentru un alt care investighează Imperial College.

SUA

Statele Unite au în prezent două proiecte de vaccin în curs de studii clinice. Una dintre ele este cea dezvoltată de cercetătorii de la Inovio Pharmaceuticals, în Pennsylvania, cu ajutorul fondurilor primite de Fundația Bill și Melinda Gates și care folosește tehnologia bazată pe ADN-ul coronavirusului

Acești oameni de știință, care au început studiul uman la începutul lunii aprilie, lucrează cu 40 de oameni sănătoși care primesc două doze de vaccin. Dacă rezultatele sunt pozitive și nu există efecte secundare, vor începe un alt studiu pentru a evalua eficacitatea împotriva Covid-19.

Cealaltă cercetare inițiată în Statele Unite care este și cea mai avansată e cea efectuată de oamenii de știință din biotehnologia modernă împreună cu Institutul Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Unite (NIAID), cu finanțare de la Coaliția pentru inovații în pregătirea epidemiilor.

Acest proiect a fost testat pe oameni de la mijlocul lunii martie: este în faza 1 și este testat pe 45 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Pacienții vor primi două doze diferite de acest vaccin la Institutul de Cercetare pentru Sănătate Kaiser Permanente Washington din Seattle.

GERMANIA

De asemenea, Germania a făcut pași mari în găsirea vaccinului mult așteptat și un prototip dezvoltat de cercetătorii de la BioNTech cu Fosun Pharma și Pfizer este deja testat la om.

După ce a fost licențiat de Institutul Paul Ehrlich, acesta va fi testat pe 200 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Această fază, în care li se va administra un vaccin ușor modificat, va dura până la cinci luni. Ulterior, o a doua etapă va începe vaccinarea voluntarilor noi de vârste similare.

ELVEŢIA

Un imunolog elvețian susține că a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului care ar putea începe să se aplice din această toamna viitoare, potrivit agenției germane de știri DPA.

Martin Bachmann, de la Spitalul Universitar din Berna, intenționează să efectueze studiile și procesele pentru autorizarea produsului său în timp record, astfel încât în ​​octombrie populația din Elveția să poată fi vaccinată.

Swissmedic, agenția de monitorizare din țara respectivă, a confirmat că lucrează îndeaproape cu Bachmann și alți membri ai echipei de investigare din Berna.

„Termenele limită sunt extrem de optimiste, dar nu sunt îndeplinite”, a declarat pentru DPA Lukas Jaggi, purtătorul de cuvânt al Swissmedic, care a comentat că „din cauza urgenței datorate pandemiei coronavirusului, vorbim de săptămâni și nu luni pentru procesul de autorizare a vaccinului.“.

Primele teste pe oameni vor începe până în iulie. „Respectăm toate cerințele, doar grăbim procesele”, a spus Bachmann, citat de Medical News Today.

SPANIA

Margarita del Val, cercetător la CSIC (Ministerul Ştiinţei şi Cercetării), a explicat în emisiunea „Al Rojo Vivo„, de la postul TV La Sexta, unde sunt în probe cele două vaccinuri împotriva COVID-19 la care CSIC lucrează în Spania. Ea susține că cele două produse au „potențial suficient” pentru a merge mai departe.

„Există unul care se bazează pe vaccinul contra variolei și i-a fost introdusă o genă care codifică o proteină coronavirus. Știm deja că acest vaccin este sigur la om și, prin urmare, ar merge mult mai rapid la studiile clinice”, spune cercetătoarea.

„Vrem să facem niște teste pe animale (cum ar fi profiluri de șoarece modificate genetic pentru a avea receptorul virusului și pentru a reproduce boala umană) pentru a vedea că într-adevăr produce un nivel de protecție. Apoi vom trece la teste de eficacitate. Aceasta va fi primul vaccin care va intra în studiile clinice în Spania„, adaugă Margarita del Val.

În ceea ce privește celălalt vaccin aflat în lucru, experta subliniază că este mai complet și se bazează pe un virus COVID-19 atenuat (fără capacitatea de a se multiplica și cu mai puțin virulență).

„Este virusul complet și, prin urmare, nu ar fi o singură genă. Astfel, aceasta ar stimula toate armele sistemului imunitar într-un mod mai complet și ar avea mai multe opțiuni pentru a lupta împotriva infecției cu virusul. Are un profil de securitate foarte bun la început”, a explicat cercetătoarea spaniolă, plină de speranță și optimism.

 

 

 

Leave a reply