sâmbătă, iulie 13

SUA „indignate” faţă de arestările a zeci de protestatari de Ziua Naţională a Chinei

0
617

SUA s-au declarat sâmbătă „indignate” de arestarea a zeci de protestatari la Hong Kong în timpul protestelor de Ziua Naţională a Chinei, relatează dpa.

Ziua de 1 octombrie este folosită de unii protestatari ca zi de acţiune pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care Beijingul conduce fosta colonie britanică.

„Suntem indignaţi de arestarea arbitrară de către guvernul din Hong Kong a peste 80 de persoane pe 1 octombrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, relatează agerpres.ro.

„Deplângem utilizarea continuă de către autorităţile locale a legii în scopuri politice, care este contrară respectării statului de drept şi a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor la adunare şi liberă exprimare”, a adăugat ea.

Poliţia din Hong Kong a respins o cerere a organizaţiilor din societatea civilă de a-şi organiza marşul anual pe insula Hong Kong. Adunările a mai mult de patru persoane sunt interzise în conformitate cu restricţiile locale pentru combaterea coronavirusului.

În pofida avertismentelor, mici grupuri de protestatari s-au adunat joi pe insulă pentru a protesta. Circa 6.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi înainte de proteste, potrivit South China Morning Post.

Radioteleviziunea din Hong Kong (RTHK) a relatat că cel puţin 86 de persoane au fost arestate, citând poliţia.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, protestatarii arestaţi riscă până la cinci ani de închisoare în conformitate cu legile de ordine publică din Hong Kong.

Departamentul de Stat a afirmat că arestările ilustrează „încălcarea completă” a principiului „O ţară, două sisteme” pe care China s-a angajat să-l respecte pentru a menţine autonomia Hong Kong-ului.

Beijingul a introdus o nouă lege privind securitatea naţională în Hong Kong în iunie, amplu criticată la nivel internaţional drept o tentativă de a reprima opoziţia

Leave a reply