Stroe: „Azi avem, poate, răspunsuri care ne-au fost ascunse privind zilele Revoluției”

0
292

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat într-un mesaj pe Facebook că este un drept și o obligație să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989, după ce SRI a desecretizat dosarul privind zilele Revoluției. 

„Desecretizarea dosarului despre zilele Revoluției de către SRI sper să aducă cu ea dreptatea și adevărul pe care cu toții le merităm. Azi avem, poate nu prea tarziu, răspunsuri care ne-au fost ascunse cu bună știință”, a transmis Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Reprezentantul liberalilor a mai arătat că „este un drept și o obligație să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989, care a fost implicarea fostei Securități comuniste și cine sunt vinovații”.

Victimele și familiile care au suferit la Revoluție merită să afle, în sfârșit, situațiile și numele comuniștilor care le-au adus atât de multă suferință, iar noi, ceilalți, cred că trebuie să știm câți dintre aceștia au continuat să ne conducă la cel mai înalt nivel, în instituții, partide politice, companii, ocupând poziții cheie in acest stat”, a subliniat Stroe.

De asemenea, potrivit liberalului, „au trecut 33 de ani. 33 de ani în care justiția nu a reușit să găsească un vinovat pentru crimele comise atunci. Îmi amintesc cu câtă sete românii își doreau răspunsuri în anii ’90-2000. În perioada aceea, adolescent fiind, realizăm că pentru familia mea, care a suferit în comunism, votul era tocmai despre a pedepsi și lupta împotriva foștilor comuniști și nomenclaturiști. Cred că este momentul să ne regăsim acea dorință de a găsi adevărul pentru a putea, în sfârșit, să fim împăcați”.

La propunerea directorului SRI, a fost declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989. Documentele pot fi consultate aici.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989, potrivit adevarul.

Declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză.

Leave a reply