sâmbătă, octombrie 1

Știați despre ”armata”, din umbră, a lui Putin?!

2
854

O nouă investigație realizată de jurnaliștii de la BBC News dezvăluie amploarea operațiunilor efectuate de un grup de mercenari ruși cunoscut sub numele de „grupul Wagner” în războiul civil din Libia, care include legături cu crimele de război și armata rusă.

BBC a obținut acces exclusiv la o tabletă electronică pierdută pe un câmp de luptă din vestul Libiei de un luptător din cadrul grupul de mercenari Wagner. Aceasta a oferit perspectivă fără precedent asupra modului în care funcționează acești agenți, precum și numele lor de cod.

De asemenea, jurnaliștii britanici au intrat în posesia unei „liste de cumpărături” pentru echipamente militare de ultimă generație, care sugerează că mercenarii care aparţin misterioasei companii ruseşti Wagner Group a fost cel mai probabil sprijiniți la cel mai înalt nivel, în ciuda nenumaratelor negări ale guvernului rus că organizația ar avea legături cu Moscova. Experții militari susțin că echipamente militare de ultimă generație ar fi putut proveni doar din aprovizionarea din resursele militare ale armatei rusești.

                                                                          Sursă foto: Profimedia Images

Andrey Chuprygin, un expert care colaborează cu Consiliul Afacerilor Internaționale din Rusia, un think-tank academic și diplomatic fără scop lucrativ din Rusia, a declarat că poziția Kremlinului cu privire la prezența în Libia a grupului Wagner este următoarea: „lăsați-i să se alăture acestui conflict și vom vedea care este rezultatul.Dacă funcționează bine, îi putem folosi ca pe avantaj. Dacă apar probleme, atunci noi nu aveam nimic de-a face cu aceștia”.

  • Grupul Wagner și forețele care îl susțin

Grupul a fost identificat pentru prima dată în 2014, când susținea separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De atunci, a fost implicat în mai multe operațiuni de luptă în diverse regiuni ale lumii, printre care Siria, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană.

În Libia, luptătorii grupului Wagner au fost identificați prima dată în aprilie 2019, când s-au alăturat Armatei Naționale Libiene (LNA), condusă de generalul Khalifa Haftar, care domină estul țării și este sprijinită în mod oficial de Rusia și Emiratele Arabe Unite. Ulterior, mercenarii ruși au lansat un atac asupra guvernului de Uniune Națională (GNA), recunoscut internațional de ONU, care are sediul în Tripoli și este sprijinit de Turcia. Conflictul s-a încheiat după încetarea focului în octombrie 2020.

Grupul de luptători Wagner este secret, însă BBC a reușit să discute cu doi foști mercenari. Aceștia au dezvăluit ce tip de persoană se alătură acestui grup.

„Nu există niciun dubiu că sunt uciși prizonierii”, admite liber un fost luptător Wagner, care mai spune că „nimeni nu vrea o gură suplimentară de hrănit”. De asemenea, fostul mercenar a mai confirmat presupuse crime de război, inclusiv uciderea intenționată a civililor, informații care au fost dezvăluite și în documentarul BBC „Mercenarii ruși ai lui Haftar”.

Se crede că până la 10.000 de agenți secreți au luat parte la cel puțin o operațiune a grupului Wagner în ultimii șapte ani. De altfel, aproximativ 1.000 de mercenari aparținând grupului Wagner au luptat alături de generalul Khalifa Haftar în Libia din 2019 și până în 2020, conform surselor BBC News.

Recruții sunt supuși testelor fizice și controalelor de securitate înainte de a se muta la terenul de antrenament neoficial al grupului Wagner, care este situat lângă Krasnodar, în sudul Rusiei, foarte aproape de o bază a armatei rusești. Ulterior, după mai multe etape de pregătire, mercenarii sunt trimiși în operațiunile din străinătate, fiind conștienți de faptul că, dacă sunt uciși, grupul Wagner ar putea să nu le mai repatrieze trupurile.

Descriind scopul pentru care a fost constituit acest grup de mercenari, un fost agent al grupului Wagner a declarat că acesta „este o structură menită să promoveze interesele statului rus dincolo de granițele țării”.

În ceea ce privește luptătorii care fac parte din armata Wagner, fostul mercenar a declarat că aceștia sunt fie „profesioniști ai războiului”, oameni care caută un loc de muncă, fie persoane patriotice care doresc să-și servească țara (Rusia).

Un alt fost mercenar le-a spus jurnaliștilor BBC News că în arhitectura de funcționare a grupului Wagner nu există reguli clare de conduită. „Dacă un prizonier capturat nu avea informații importante pe care să ni le furnizeze sau nu putea lucra ca sclav, atunci rezultatul era evident. Trebuia să scăpăm de el”, a povestit fostul mercenar.

Acesta a mai spus că, atât organizația, cât și luptătorii individuali sunt motivați de câștigurile financiare generate de pe urma operațiunilor. Majoritatea mercenarilor din Wagner provin din orașe mici, departe de orașele mari, unde oportunitățile de angajare sunt rare.

„Ca membru poți câștiga sume de până la 10 ori mai mari pe lună decât un salariul mediu din Rusia, înscriindu-te în Wagner”, a spus fostul mercenar rus, descriindu-i în același timp pe foștii săi tovarăși ca pe niște „vikingi moderni”. Totodată, acesta a spus că ori de câte ori apare un conflict armat undeva în lume, soldații Wagner sunt dispuși să ia parte la acesta, pentru că asta înseamnă că vor primi sume uriașe de bani.

De asemenea, fostul mercenar Wagner a mai transmis că mulți agenți ai grupului, inclusiv el însuși, au antecedente penale, ceea ce le-ar îngreuna aderarea la armata normală rusească.

Majoritatea mercenarilor din grupul considerat „armata privată a lui Putin” sunt ruşi, dar printre cei prezenţi în Libia există şi luptători din Belarus, Republica Moldova, Serbia sau Ucraina.

 

 

2 comments

Leave a reply