SRI declasifică dosarul intern al Revoluţiei din 1989, după 33 de ani

0
277

Serviciul Român de Informații (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării angajaților Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989, la propunerea directorului SRI, potrivit unui comunicat de presă.

De notat că documentele sunt editate, astfel încât numele ofițerilor și lucrătorilor fostei Securități comuniste sunt ascunse.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989.

Declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a face public toate documentele cu privire la evenimentele din 1989.

”Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național. Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989. Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul.

Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig, potrivit unui comunicat al instituției.

Leave a reply