duminică, iulie 14

Sprayul bucal antiviral care ”păcălește” coronavirusul, capturându-l și oprind astfel infecția

5
2727

O echipă de cercetători de la Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC) dezvoltă un spray antiviral pentru gură care folosește biomolecule (polizaharide) pentru a simula suprafața celulei unde aderă coronavirusul și astfel să poată captura și opri infecția cu temutul SARS-CoV-2.

În cazul în care se confirmă faptul că aceste molecule reușesc să oprească în mod eficient infecția, spray-ul ar putea fi un antiviral aplicabil la diverse virusuri, deoarece afectează mecanismul pe care multe dintre aceste microorganisme îl folosesc pentru a intra în celule.

Dacă rezultatele au succes, spray-ul s-ar putea dezvolta și ar putea începe să fie utilizat într-un timp scurt, deoarece acestea sunt molecule de origine naturală sau folosite deja în scopuri clinice. Proiectul, condus de cercetătorii Julia Revuelta și Alfonso Fernández Mayoralas, de la Institutul de Chimie Organică Generală (IQOG-CSIC), este finanțat de CSIC prin intermediul platformei sale globale de sănătate.

„În prezent, se crede că infecția începe în cavitățile orofaringiene, astfel că folosirea unui spray bazat pe aceste molecule va crea, după administrare, o barieră în care particulele de virus sunt prinse, pierzându-și astfel capacitatea infecțioasă”, explică Revuelta.

„Chiar dacă infecția a început deja, utilizarea sprayului ar neutraliza particulele virale provocate de replicarea în celulele infectate în acest stadiu timpuriu, inhibând răspândirea infecției în zona pulmonară și, în consecință, ar scădea severitatea infecției”, adaugă specialista.

„Ca și alte familii de virusuri, SARS-CoV-2 folosește carbohidrați prezenți pe suprafața celulelor epiteliale pentru a adera și a progresa în infecție”, spune Revuelta.

Pe baza acestor cunoștințe, grupul IQOG-CSIC Biologic Glycochemistry, condus de Revuelta și Fernández-Mayoralas dezvoltă proiectul de spray antiviral.

„Obiectivul este obținerea unui spray bazat pe polizaharide care imită sulfații de heparan pe suprafața celulelor. Strategia, cunoscută sub numele de capcană decorată, este aceea de a păcăli virusul pentru a se lega de mimetici, astfel încât virusul neutralizat să fie prins și să încetinească astfel procesul de infecție”, detaliază cercetătoarea, citată de ABC.

„Dacă confirmăm că aceste molecule opresc efectiv infecția, am putea realiza un antiviral cu spectru larg, deoarece intervine în mecanismul pe care multe virusuri îl utilizează pentru a intra în celule. Prin urmare, rezultatele ar putea fi adaptate rapid la alți viruși emergenți, obținând chiar protecție împotriva viitoarelor pandemii”, prevede Julia Revuelta.

5 comments

Leave a reply