Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia au dezvoltat un tratament care blochează absorbţia virusului în nas şi plămâni, este ieftin şi nu are nevoie de refrigerare.
Un spray nazal care blochează absorbţia virusului SARS-COV-2 a protejat complet dihorii pe care a fost testat, conform unui studiu lansat joi de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.
Studiul, care a fost limitat la animale, a fost evaluat de către mai multi experţi în sănătate la cererea lui New York Times.
Dacă sprayul, pe care oamenii de ştiinţă l-au descris ca fiind nontoxic şi stabil, se va dovedi că funcţionează la oameni, ar putea asigura un nou mod de a lupta împotriva pandemiei. O pulverizare zilnică în nas ar acţiona ca un vaccin.
„Să avem ceva nou care funcţionează împotriva coronavirusului este provocator”, a spus dr. Arturo Casadevall, imunolog şef la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, care nu a fost implicat în studiu. „Îmi pot imagina aceasta ca făcând parte din arsenal.”
Munca s-a desfăşurat timp de luni de zile de către oamenii de ştiinţă de la Columbia University Medical Center din New York, Erasmus Medical Center din Olanda şi Cornell University din Ithaca, N.Y. Studiul a fost finanţat de către National Institutes of Health si Columbia University Medical Center.
Echipa ar avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a continua testările clinice pe oameni. Dr. Anne Moscona, pediatru şi microbiologist la Columbia şi coautor al studiului, a declarat că au aplicat pentru un patent al produsului şi speră că Universitatea Columbia va fi abordată de către Operation Warp Speed a guvernului federal sau mari companii farmaceutice care caută noi modalităţi de a combate coronavirusul.
Testele pe dihori au arătat că funcționează
Sprayul atacă virusul direct. Conţine o lipopeptida, o particula de colesterol legată de un lanţ de aminoacizi, elementele de baza ale proteinelor. Această lipopeptidă specială se potrivește exact cu o porțiune de aminoacizi din proteina de vârf a virusului, pe care agentul patogen o utilizează pentru a se atașa la o celulă a căilor respiratorii umane sau pulmonare.
Înainte ca un virus să-și poată injecta ARN-ul într-o celulă, vârful trebuie să se dezarhiveze eficient, expunând două lanțuri de aminoacizi, pentru a se putea conecta la peretele celular.
Pe măsură ce proteina de vârf se lipeşte de peretele celular pentru a finaliza procesul, lipopeptida din spray se autoinserează, blocând unul dintre lanțurile de aminoacizi ale proteinei de vârf și împiedica virusul să se atașeze.
În studiu, sprayul a fost administrat unui grup de şase dihori, care au fost apoi separaţi în perechi şi plasaţi în trei cuşti. În fiecare cuşcă au fost introduşi de asemenea doi dihori cărora li se administrase spray placebo şi un dihor ce fusese infectat deliberat cu SARS-CoV -2 cu o zi sau două mai înainte.
Dihorii sunt folosiţi de către oamenii de ştiinţă care studiază gripa, SARS şi alte boli respiratorii deoarece animalele pot lua viruşii prin nas la fel ca şi oamenii, deşi se infectează de asemenea unii pe ceilalţi şi prin contact cu fecale sau prin zgâriere sau muşcături.
După 24 de ore împreună, niciunul dintre dihorii cărora li se administrase sprayul nu a luat boala, în timp ce dihorii din grupul placebo au luat-o.
„Replicarea virusului a fost complet blocată”
Sprayul protector se ataşează celulelor din nas şi plămâni şi durează aproximativ 24 de ore, a afirmat Dr. Moscona. “Dacă funcţionează la fel de bine şi la oameni, vei putea dormi în pat cu cineva infectat sau să fii împreună cu copiii tăi infectaţi şi încă să te afli în siguranţă,” a spus aceasta.
Cercetatorii au testat patru variante diferite ale virusului, incluzând binecunoscutele tulpini “Wuhan” şi “Italian” şi de asemenea au testat împotriva coronavirusurilor ce cauzează SARS şi parţial împotriva MERS.
În culturile de celule, acesta a oferit protecţie completă împotriva tuturor tulpinilor virusului pandemic, destul de bună împotriva SARS şi parţială împotriva MERS.
Lipoproteina poate fi produsă ieftin sub formă de pudră albă uscată prin congelare, care nu necesită refrigerare, a spus dr. Moscona. Un doctor sau farmacist ar putea amesteca pudra cu zahar şi apă pentru a produce un spray nazal.
Datorită faptului că lipopeptidele pot fi expediate sub forma de pudră uscată, ele ar putea fi folosite chiar şi în zone rurale din ţările sărace care duc lipsă de refrigerare, a afirmat dr. Moscona.
VEZI ŞI:
Sprayul bucal antiviral care ”păcălește” coronavirusul, capturându-l și oprind astfel infecția
Descoperire: grăsimea din ”cămara” celulelor umane – sursa apărării față de viruși și bacterii
Pfizer și BioNTech spun că analiza finală arată că vaccinul împotriva coronavirusului este 95% eficient, fără probleme de siguranță
[…] Spray-ul nazal anti-COVID. O pulverizare zilnică în nări ar acţiona ca un vaccin […]