sâmbătă, iulie 20

Spionii ruși din ambasadele occidentale: România a expulzat 11, Europa 400

0
405

România a expulzat de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent 11 diplomați ruși, cu mult sub alte state europene.

Ultimul caz este al unui oficial rus al cărui nume nu a fost făcut public, declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe din România la finele săptămânii trecute.

În toate cele 11 cazuri, motivul din spatele expulzărilor a fost „incompatibilitatea activităților (diplomaților ruși, n.r.) cu prevederile Convenției de la Viena”. Articolul 41 al tratatului afirmă că diplomații dintr-o țară gazdă au datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului respectiv.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că ambasada Rusiei a fost informată cu privire la expulzarea reprezentantului său, care a părăsit țara săptămâna trecută.

În decursul a șase luni de la începutul războiului din Ucraina, Europa a reușit să pregătească o serie de măsuri menite să sancționeze nu doar agresivitatea militară a Rusiei, ci și capacitatea ei de a se infiltra în insituțiile de stat europene.

La finalul lunii iulie, directorul serviciilor secrete MI6 din Marea Britanie, Richard Moore, a declarat că jumătate din spionii ruși ce lucrau ca diplomați în țările din Europa continentală au fost expulzați, restrângând semnificativ capacitatea Kremlinului de a obține informații secrete.

Aproximativ 400 de diplomați ruși au fost expulzați în aproape ultimele 5 luni, cei mai mulți din țări precum Franța, Germania sau inclusiv Bulgaria care, sub conducerea prim-ministrului de atunci al țării, Kiril Petkov, a expulzat la finalul lunii iunie 70 de diplomați ruși.

„Acest lucru probabil le-a înjumătățit capacitatea de-a mai spiona pentru Rusia în Europa”, a completat oficialul britanic.

Cei mai mulți diplomați ruși au fost expulzați din Occident în lunile martie și aprilie. La începutul lunii martie, Statele Unite au expulzat 12 diplomați din New York, care erau considerați „agenți de informații”. Moscova a răspuns cu aceeași monedă și a înmânat Washingtonului o listă cu oficialii americani declarați „persona non grata” pe teritoriul Rusiei.

La rândul ei, Polonia a dat afară din țară 45 de diplomați ruși, stârnind amenințări din partea Kremlinului, care a acuzat Varșovia că se înhamă la „o escaladare periculoasă” a tensiunilor dintre cele două țări.

Tot la finalul lunii martie, Belgia, Irlanda, Olanda și Cehia au expulzat 43 de diplomați ruși acuzați de spionaj în țările gazdă. Aproximativ un sfert din numărul de diplomați ruși expulzați au avut loc doar în prima lună de război. (integral)

Leave a reply