Madrid și Navarra au activat aplicația de urmărire a persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus, numită ”Radar Covid”, care este deja operațională în 10 regiuni autonome și care a fost descărcată de mai mult de 3,4 milioane de utilizatori din Spania, așa cum a anunțat, miercuri, Nadia Calviño, vicepreședinte al Guvernului central și totodată ministrul Economiei, anunță presa spaniolă.
Aplicația este deja operațională în regiunile Andaluzia, Cantabria, Aragon, Castilla y León, Insulele Canare, Insulele Baleare, Murcia și Extremadura, iar ministerul are încredere că până la mijlocul lunii septembrie Radar Covid poate fi descărcată în restul comunităților autonome.
Este o aplicație de alertă de contact pentru un telefon mobil, similară cu cea lansată în Germania și Italia și care avertizează utilizatorul dacă a fost aproape de cineva infectat cu coronavirus. Ministrul a subliniat că este necesar ca foarte mulți cetățeni să descarce aplicația, astfel încât să își sporească eficacitatea.
Aplicația va permite utilizatorilor să-și cunoască nivelul de expunere la virus, să notifice anonim dacă diagnosticul lor este pozitiv și să comunice rezultatul contactelor lor, fără a le dezvălui identitatea persoanei sau numărul telefonului mobil.
Radar COVID a demonstrat în faza de testare, desfășurată în insula La Gomera în perioada 29 iunie – 31 iulie, „eficacitatea, fiabilitatea și precizia tehnică” prin creșterea numărului de detecții de contact apropiat la 6,4, comparativ cu la 3,5 înregistrate prin metode clasice, în Insula din arhipelagul Canare.
Care sunt pașii pentru utilizarea aplicației?
– Primul pas este descărcarea aplicației, disponibilă atât în sistemul de operare Android (din Google Play), cât și în iOS (din magazinul de aplicații).
– Aplicația, în conformitate cu instrucțiunile de la lansare, îi solicită utilizatorului să își activeze Bluetooth-ul „pentru a colecta în siguranță și a partaja ID-uri aleatorii cu telefoanele din apropiere”.
– În cazul unui diagnosticat pozitiv, utilizatorul îl poate notifica anonim printr-un cod furnizat chiar de aplicație.
– Utilizatorul primește o notificare dacă a fost aproape de cineva care a indicat că are COVID-19. Alertele sunt partajate cu data, durata și intensitatea semnalului asociat expunerii.
– Dacă ați fost expus sau a fost raportat un rezultat pozitiv, aplicația recomandă respectarea unei serii de instrucțiuni de sănătate.
Cum funcționează?
Aplicația se bazează pe tehnologia Bluetooth, care va permite ca doi utilizatori să schimbe date în mod anonim, folosind telefoanele lor mobile, atunci când sunt la mai puțin de doi metri distanță timp de cel puțin cincisprezece minute.
Terminalele vor captura un cod criptat și un identificator anonim care se schimbă constant. În cazul în care unul dintre cei doi utilizatori dă rezultate pozitive pentru coronavirus, puteți introduce rezultatul în aplicația dvs. și va informa anonim persoanele cu care ați avut contact.
Ambele dispozitive vor păstra acel număr aleatoriu timp de 14 zile.
Aplicația va utiliza protocolul DP-3T (urmărirea descentralizată a proximității pentru a păstra confidențialitatea), care, în principiu, este cel mai mare garant al drepturilor utilizatorilor. În această linie, nu va fi utilizat GPS-ul, deoarece această funcție va fi îndeplinită de Bluetooth însuși, care printr-un nou protocol va fi utilizat pentru prima dată pentru a măsura distanțele.
Spania bagă 140 de miliarde de euro în Revoluția Digitală!
Nadia Calviño (alăturat) a făcut acest anunț la inaugurarea celei de-a 34-a reuniuni anuale a economiei digitale și telecomunicațiilor, care este organizată în mod tradițional de corporația financiar-bancară Santander și asociația patronală tehnologică Ametic și care, în această ediție, va avea loc într-un format mixt, online și față în față, la Madrid, sub titlul ”Digitizare și durabilitate pentru reconstrucție. Acum ori niciodată”.
În acest context, vicepreședintele Guvernului spaniol a subliniat că, pentru a spori eficacitatea Radar Covid, este „important” să existe o „utilizare masivă a aplicației” de către toți cetățenii și a îndemnat întreaga populație să o folosească. Dezvoltarea aplicației, efectuată de secretarul de stat pentru digitalizare și inteligență artificială al Ministerului Afacerilor Economice și Transformării Digitale, a fost aprobată de Consiliul de Miniștri din 23 iunie.
Ministrul a subliniat în cadrul conferinței importanța digitalizării țării pentru a promova reconstrucția economică și a subliniat importanța planului Spania Digital 2025, care își propune să mobilizeze 140 de miliarde de euro pentru digitalizarea completă a țării în următorii cinci ani.
Dintre acestea, 70 de miliarde de euro vor fi investite în primii trei ani, 20 de miliarde de euro vor corespunde investițiilor publice care vor proveni în principal din ajutoarele Uniunii Europene, iar celelalte 50 de miliarde de euro vor proveni din investiții private.
Vicepreședintele a apelat la sectorul tehnologic, deoarece „angajamentul” și colaborarea lor vor fi esențiale pentru succesul programului de transformare digitală al Guvernului.
„Participarea și angajamentul sectorului sunt absolut esențiale pentru lansarea acestui program de transformare digitală a țării noastre. Nu putem rata această oportunitate, digitalizarea este un proiect de țară, care ne provoacă pe toți și trebuie să acționăm împreună într-un mod consensual”, a spus vicepremierul Guvernului condus de Pedro Sanchez.
[…] Spaniolii descarcă masiv aplicația ”Radar COVID”, care te ajută să afli dacă … […]
[…] Spaniolii descarcă masiv aplicația ”Radar COVID”, care te ajută să afli dacă … […]