Corespondenţă din Palma de Mallorca pentru LUMEALIBERA.RO
Revenirea la viaţa dinainte de carantină este deja o realitate, mai ales dacă vorbim de sectorul turistic. Aici, ultimele statistici internaţionale de profil arată că Spania a trecut în fruntea clasamentului rezervărilor mondiale pentru hoteluri și apartamente, făcute în ultimele zile pentru lunile următoare.
Ţara-paradis din Peninsula Iberică deţine deja 33,75% din totalul rezervărilor. Este urmată de Statele Unite (cu 31,5%), Portugalia (9,8%), Italia (2,13%), Franța (2,8%) și Mexic (2,06%), relateată Antena3.com.
Acestea sunt datele prezentate de platforma online Travelgate, localizată în Palma de Mallorca, după ce a analizat peste 20.000 de rezervări și 3 miliarde de căutări zilnice pe Internet, în peste 300 de site-uri web ale hotelurilor și ale 15 companii aeriene din întreaga lume.
Interesant e că, înainte de acest anunț, Spania nu conducea în topul rezervărilor hoteliere la nivel mondial, această poziție fiind ocupată de Statele Unite, cu 43,53% din total, urmată de Spania cu 20,86% și Portugalia, 7,7%. Cifrele s-au schimbat, permițând sectorului turistic spaniol să creadă într-un viitor optimist după criza coronavirus.
Pe regiuni, la nivel internațional, Andaluzia este cea care stârnește cel mai mult interes, cu 10,78% din rezervările făcute în ultimele zile. Zona din sud-estul Spaniei e urmată de Florida, cu ale sale perle de travel precum Miami, care înainte ocupa primul loc.
Urmează în top Insulele Canare (care anterior ocupau locul al cincilea), Faro (capitala Algarvei portugheze) și Comunitatea Valenciană, cu ale sale atracţii ca Valencia, Alicante, Benidorm, Gandia, Calpe sau Javia. Acest al cincilea loc a fost ocupat anterior de statul California, care acum trece pe poziţia a șaptea.
Cele mai dorite regiuni spaniole
Dacă analizăm doar regiunile spaniole, Andaluzia ia 31,66% din rezervările hoteliere, scrie El Mundo. Urmează Insulele Canare (16,7%), Valencia (13,4%), Insulele Baleare (13,01%) și Catalunia (9,69%). Rezervările pentru Insulele Canare nu se referă numai la vară, ci vizează termene și până în octombrie, deoarece sezonul înalt se extinde mai departe decât în restul țării.
Din 21 iunie, liber la vacanţe
Spania lucrează la un plan ce prevede deschiderea graduală a graniţelor sale pentru vizitatorii din ţările considerate mai sigure în lupta împotriva coronavirusului, posibil începând din 21 iunie, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului Turismului.
Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 14% la Produsul Intern Brut.
Conform datelor oficiale, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,7 milioane – al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti.
Acest sector a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), iar anterior autorităţile anunţaseră că vor începe să primească vizitatori străini la 1 iulie.
Guvernul premierului Pedro Sanchez ar urma să ridice din 21 iunie starea de urgenţă pe teritoriul ţării, ceea ce înseamna că spaniolii vor putea călători din nou, pe fondul reducerii epidemiei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului a precizat că este posibil ca unii turişti străini să înceapă să sosească în Spania din 21 iunie sau din 22 iunie.
Acesta a adăugat că progresele cele mai mari în pregătirile pentru a deveni destinaţii sigure sunt înregistrate în insulele din arhipelagul Baleare.
Oficialii spanioli au discutat cu reprezentanţi ai companiilor aeriene şi ai tour-operatorilor, în special din Germania, care au raportat mult mai puţine decese decât cele înregistrate în alte ţări, cum ar fi Spania şi Italia, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului. De asemenea, au avut loc convorbiri cu reprezentanţii companiei britanice Jet2 privind reluarea afacerilor, dar, deocamdată, discuţiile sunt limitate din cauza numărului ridicat de decese din Regatul Unit.
Una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de coronavirus, Spania a înregistrat până acum 240.000 de contaminări şi 27.000 de decese. Cu toate acestea, cifrele se îmbunătăţesc treptat, iar marţi a fost a doua zi consecutiv când în Spania nu s-a înregistrat niciun deces de COVID-19.