Spania revine la viaţă, în PATRU faze. Insulele din Baleare şi Canare, primele care vor „gusta” noua libertate

0
1352

Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că „la sfârșitul lunii iunie” speră ca întreaga țară să poată intra într-o etapă de „nouă normalitate” atunci când pandemia coronavirusului va fi fost pusă sub control, după cum îşi doresc autorităţile de la Madrid. Până în acel moment, planul de revenire la viaţa normală are de parcurs patru faze.

Calendarul „eliberării” din cea mai dură carantină din lume începe pe 4 mai, când insulele Formentera, La Gomera, El Hierro și La Graciosa intră în faza 1, în timp ce restul teritoriilor încep faza 0.

„Având în vedere incidența minimă de contagiune și dacă evoluția o permite, Formentera, în Insulele Baleare, și La Gomera, El Hierro și La Graciosa, în Insulele Canare, vor intra mai devreme în program, în câteva zile, până la 4 mai”, a spus Sánchez.

Faza 1, în care aceste insule vor intra pentru prima dată, implică redeschiderea micilor întreprinderi și a teraselor de baruri și restaurante, cu limitări de ocupare și alte măsuri de protecție. De asemenea, prevede redeschiderea hotelurilor și a cazărilor turistice, cu excepția zonelor comune.

O săptămână mai târziu, pe 11 mai, toate provinciile care îndeplinesc cerințele vor merge în faza 1 și, de acolo, fiecare provincie sau insulă va fi evaluată pentru a vedea progresele căzre faza următoare, așa cum a confirmat Pedro Sánchez .

Fiecare fază de decalare va avea o durată minimă de două săptămâni, care este perioada medie a duratei virusului. Prin urmare, sosirea la noul normal va avea o durată minimă de șase săptămâni, iar durata maximă în întreaga Spanie este de 8 săptămâni.

„La sfârșitul lunii iunie, va exista o nouă normalitate, dacă este controlată”, a declarat premierul, care a dorit să lămurească faptul că această nouă etapă de „descarcerare” este momentul „cel mai periculos și dificil”, deoarece „nerăbdarea poate provoca să pierdem ceea ce s-a obținut până acum în lupta împotriva coronavirusului”.

În plus, Sanchez a dorit să lămurească faptul că atunci când este atins noul normal, activitățile nu trebuie desfășurate așa cum au fost înainte.

„Va trebui să ieșim cu masca și să menținem distanța socială; dacă vrem să mergem pe plajă, se va întâmpla la fel, dacă obișnuiam să ieșim cu niște prieteni, acum va trebui să o facem singuri sau cu persoana cu care trăim”, a mai spus premierul, ca exemplu de „nouă normalitate”.

În ce constă fiecare fază?

Faza 0 include activități sportive, individual, în aer liber. În plus, va exista o redeschidere economică în magazinele care pot servi clienţii pe bază de programare.

În faza 1, redeschiderea unor activități cu anumite restricții de securitate va fi permisă, cu excepția unor centre mari sau parcuri comerciale. Terasele vor fi, de asemenea, deschise cu o limitare a ocupării de 30%, precum și hoteluri și spații de cazare turistice, cu excepția zonelor comune. Lăcașurile de cult pot fi, de asemenea, deschise, limitându-le capacitatea.

În faza 2, spațiul interior al localurilor va fi deschis cu o treime din capacitatea sa și separeuri care garantează izolarea clienţilor. În această fază, se va lua în considerare doar serviciul de masă, dacă vorbim despre baruri și restaurante.

Faza 3 va fi ultima etapă până la recuperarea noii normalități, cu condiția ca măsurile de protecţie necesare să fie respectate. În această fază, mobilitatea generală va fi mai flexibilă și se va menține recomandarea pentru utilizarea măștii în afara casei și în transportul în comun. Spaţiile comerciale vor limita capacitatea la 50% și va fi stabilită o distanță minimă de 2 metri.

Faza 4 este cea a normalităţii dinainte de pandemie, deşi nici aici nu va fi exact la fel ca înainte, unele măsuri de precauţie putând fi menţinute în locurile publice.

Leave a reply