Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,7 milioane de turişti străini – al şaptelea an consecutiv de creştere, transmite Reuters.
Anul trecut au venit mai mulţi vizitatori din Asia şi SUA, compensând declinul din Marea Britanie şi Germania, ţările de unde veneau cei mai mulţi turişti.
Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproape 12% la Produsul Intern Brut.
De aceea, în regiunile cu zone de plajă, liderii politici locali iau în calcul o redeschidere graduală a sezonului de vară, în ciuda blocajului provocat de măsurile anti-pandemie.
Juanma Moreno, președintele Guvernului andaluz, a vorbit de posibilitatea deschiderii plajelor, precum și a hotelurilor și restaurantelor din regiune în această vară, respectând condițiile de securitate și igienă necesare.
„Ei sunt dispuși să-și certifice spațiile cu o curățare foarte riguroasă, nu numai în materie de dezinfectare, ci şi cu o curățare microbiologică prin ozon în hoteluri și restaurante; sunt dispuși să o certifice zilnic, ceea ce este o garanție pentru utilizator”, a explicat Moreno într-un interviu la postul TV „Telecinco”.
În plus, el a indicat că, pentru a garanta condițiile de securitate, „se pot face controale de temperatură, spațiile pot fi extinse pentru a menține distanța socială și se pot stabili controale cu agenţi de pază”, considerând că „odată respectat acest angajament, sezonul ar putea fi deschis progresiv”.
Măsurile antipandemie provocate de criza coronavirusului au afectat puternic turismul – al treilea sector ca pondere în economia Spaniei.
În acest sens, Juanma Moreno a subliniat că, neavând activitate turistică în această vară, regiunea poate înregistra o pierdere de 15 miliarde de euro. De menţionat că Andaluzia a primit anul trecut nu mai puţin de 32 de milioane de vizitatori.
Dar este doar una dintre zonele cu plaje întinse (este plasată în sudul ţării), la concurenţă cu regiunile aflate mai la nord şi având sediile la Valencia şi Barcelona.
În total, Spania deţine aproape 6.000 de kilometri de litoral în partea Peninsului Iberice (la Marea Mediterană) şi în arhipelagurile Baleare (tot în Mediterană) şi Canare (în Oceanul Atlantic).
„Vrem să știm, ca și alte comunități turistice, dacă există date care să susțină că nu putem relua activitatea turistică până la sfârșitul anului. Ar fi un colaps economic și o catastrofă din punct de vedere economic și social pentru o mare parte din Spania, care a devenit putere mondială în domeniul turistic”, a subliniat liderul guvernului andaluz.
Lovită dur de pandemie, dar aproape recuperată după cea mai dură carantină din lume
Guvernul de la Madrid a anunţat marţi primele măsuri de relaxare a carantinei – cea mai dură din lume.
Chiar dacă starea de alarmă va fi prelungită până în 9 mai cel puţin, primele măsuri de decongestionare a stării de izolare totală vor fi puse în practică din 27 aprilie.
Spania a devenit brusc în martie una dintre cele mai afectate ţări din cauza pandemiei izbucnite în China. Deşi a luat prima măsură dură abia în 15 martie, când a declanşat starea de alarmă, măsurile au fost şi sunt şi azi fără egal în Occident.
La ora actuală, nimeni nu poate ieşi din casă decât singur şi doar pentru a face cumpărături aproape de casă sau a duce gunoiul ori a plimba animalul de companie.
Populaţia a respectat foarte disciplinată măsurile dure de carantină, iar rezultatele au început să apară după o lună. Azi, rata contagierii a scăzut puternic (sub 2%), chiar dacă numărul de victime rămâne încă ridicat urmare a contaminărilor vechi (coronavirusul provoacă moartea între două şi şase săptămâni de la infectare).
VEZI ŞI:
Modelul suedez. Baruri deschise în plină pandemie, şcoli, săli de sport, restaurante. Multă muncă online, dar fără carantină