SPANIA O bandă de români a furat un obiect de milioane de euro. Presa spaniolă l-a numit „jaful secolului ”

Au acţionat ca în filme la Cannes
0
2961

Un grup de români şi sârbi, nouă la număr, este responsabil pentru mai multe furturi de bijuterii şi obiecte preţioase în ţări ca Spania şi Franţa. Ultima lovitură importantă a însemnat furtul unui diamant în valoare de 15 milioane de euro, la Barcelona.

„O bandă de hoţi din care fac parte şi mai mulţi români a ajuns să terorizeze magazinele de lux din Occident. Loviturile lor s-au concentrat în Franţa şi Spania, dar există informaţii că ar fi acţionat şi în ţări ca Elveţia, Germania sau Italia.”

 

Iar loviturile reuşite sunt absolut impresionante.

Înainte să fie prinşi de Poliţia franceză, ei au reuşit să fure un diamant de 4.5 milioane de euro de la Cannes şi un altul de 15 milioane de la Barcelona. În luna noiembrie a anului trecut, hoţii au fost prinşi de Poliţia franceză şi se află acum în arest. Cotidianul francez Le Parisien notează că grupul era format din trei femei şi şase bărbaţi, de naţionalitate română şi sârbă. şi că toţi se află acum în custodia Poliţiei franceze, la Nancy”, conform adevarul.ro.

 

Au acţionat ca în filme la Cannes

Pe 7 august 2019, hoţii au dat o lovitură de proporţii în Franţa, pe Coasta de Azur, când au furat un diamant în valoare de peste 4,5 milioane dintr-un salon al prestigiosului hotel Martinez din Cannes.    Potrivit Nice Matin, hoţii au acţionat surprinzător de simplu, dar au reuşit să înşele vigilenţa proprietarului.

Un cetăţean rus, deţinătorul bijuteriei, a fost convins mai întâi să primeacă într-un salon al hotelului o cumpărătoare, o femeie de 53 de ani, presupus expertă în diamante. Ea le-a solicitat mai întâi însoţiorilor vânzătorului să iasă din încăpere, apoi a acţionat.

A pus cutia cu diamantul în geantă, dar vânzătorul i-a cerut să-l returneze până când banii i-ar fi ajuns în cont. Femeia i-a înapoiat cutia fără să protesteze, iar rusul a pus-o înapoi în seif.

A fost momentul în care presupusa cumpărătoare a ieşit din încăpere şi i-a dat diamantul original unui membru al bandei, după care cei doi s-au despărţit şi au luat-o în direcţii opuse.

Proprietarul a realizat într-un târziu că a fost păcălit, doar când s-a uitat în cutie şi a descoperit că în locul diamantului se găsea doar o pietricică. În situaţia dată, nu i-a mai rămas decât să anunţe Poliţia că a fost jefuit.

„Jaful secolului”, în oglindă

Până să fie din nou prinşi, hoţii au mai dat o lovitură uriaşă, chiar mai mare decât cea de la Cannes. Este vorba despre ceea ce presa spaniolă a numit „jaful secolului de la Barcelona” şi a constat în furtul unui diamant cotat la 15 milioane de euro.

Modul de operare a fost asemănător cu cel de la Cannes. Pe 2 ianuarie 2020, unul dintre membrii bandei s-a dat drept gemolog şi a reuşit să-l convingă pe proprietarul diamantului să-i permită să evalueze piatra preţioasă pentru un presupus cumpărător.

Înainte de a deschide cufărul în care se afla diamantul, el a solicitat să-i fie permis să verifice şi sigiliul de securitate. În acel moment a reuşit să profite de neatenţia proprietarului, a luat diamantul şi a ieşit afară din încăpere cu scuza că trebuie să-l anunţe pe cumpărătorul al cărui reprezentant pretindea că este.

Proprietarul a realizat tardiv că a fost tras pe sfoară de falsul expert, iar asta doar atunci când a realizat că acesta se făcuse nevăzut. Contrariat, a decis să verifice starea diamantului, însă spre surprinderea sa piatra preţioasă dispăruse din cufăr.

 

„Diamantele naturale sunt transparente sau galbene. Şi un procent foarte scăzut are culoare. Deoarece sunt atât de puţine, sunt foarte căutate”, a explicat acesta.

„Diamantele naturale sunt transparente sau galbene. Şi un procent foarte scăzut are culoare. Reţineţi faptul că culoarea se datorează unor factori diverşi, cum ar fi radiaţiile naturale, temperatura sau presiunea. Deoarece sunt atât de rare, sunt foarte căutate”, a explicat Marta Camps, specialistul casei de licitaţii Balclis din Barcelona, pentru El Pais.

Tot el spune că nu este surprinzător că tranzacţiile se fac de regulă prin intermediari care găsesc cumpărătorii şi îi pun în contact cu vânzătorii. Un astfel de intermediar, expert în pietre preţioase s-a dat şi hoţul, reuşind să-l păcălească pe propetar.

O descoperire surprinzătoare

Inspectorul Mossos Israel García, şef adjunct de investigaţii al Poliţiei din Barcelona, a făcut o descoperire surprinzătoare. Atunci când a introdus în baza de date amprentele hoţului rămase pe cufăr a descoperit că acestea erau identice cu cele ale unui hoţ de buzunare care acţionase în urmă cu opt ani în metroul din Barcelona.

Aşa a tras concluzia că e vorba despre una şi aceeaşi persoană, convertită dintr-un hoţ mărunt de buzunare într-un hoţ de bijuterii de milioane de euro. Apoi, a descoperit că hoţii veniseră din Franţa şi a luat legătura cu Poliţia franceză, care îi căuta de asemenea pe hoţi.

Inevitabilul s-a produs, iar hoţii au fost prinşi cu toţii de poliţiştii francezi, după ce le-au interceptat convorbirile telefonice. Diamantele nu au mai fost în schimb găsite, dar anchetatorii au găsit o valiză roz la fel ca cea pe care hoţii au folosit-o la jaful de la Cannes, două certificate de bijuterii, facturi false, 10.000 de euro şi un USB cu acces la un portofel de criptomonede.

Aflaţi în custodia Poliţiei franceze, hoţii vor fi acum judecaţi şi sunt acuzaţi de jaf organizat şi fraude.

sursa: adev.ro/qoth8t

foto: Metropoli Abierta

Leave a reply