Rezidențele de ”mayores” (căminele de bătrâni) respiră din nou după aproape un an de asediu al pandemiei, care a făcut ravagii printre pensionarii cazați în astfel de stabilimente sociale.
Nu mai puțin de 29.800 de persoane care au locuit în cămine de bătrâni au murit de COVID în Spania, de la începutul pandemiei.
Vaccinarea în masă în centrele pentru vârstnici, primul grup prioritizat pentru imunizare, începe să aibă efect: infecțiile cu SARS-CoV-2 scad sensibil după administrarea celei de-a doua doze de antidot.
Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, 103 focare de COVID au fost raportate săptămâna aceasta în centrele de îngrijre socială, jumătate în comparație cu datele din urmă cu două săptămâni.
Potrivit datelor colectate de EL PAÍS, opt comunități confirmă, de asemenea, scăderea infecțiilor în rezidențe pentru bătrâni și indică imunizarea în masă drept cheia acestei reduceri.
De fapt, cu regiunile autonome pe cale să finalizeze administrarea celei de-a doua doze de vaccin în centrele pentru pensionari, unele guverne regionale iau deja în considerare flexibilizarea intrărilor și ieșirilor în aceste instituții. Experții, cer totuși „prudență” în continuare.
Deși este adevărat că curba epidemiologică scade în toată Spania și restricțiile sociale contribuie, de asemenea, la minimizarea transmiterii, în ultimele 15 zile scăderea infecțiilor în instituțiile de îngrijire socială și de sănătate, unde sunt incluse rezidențele (în aceste centre un caz este deja considerat un focar) este mai mare decât în restul zonelor sociale.
Astfel, focarele raportate săptămâna aceasta în Spania, în toate zonele societății, au scăzut cu 7,23% comparativ cu cele raportate acum două săptămâni, în timp ce în căminele de bătrâni și spitale – instituții unde a început vaccinarea masivă – scăderea episoadelor infecțioase este de aproape 50% în aceeași perioadă.
„Vinerea aceasta am terminat de administrat a doua doză în reședințele unde se află în îngrijire persoane în vârstă. Suntem într-o situație foarte bună”, explică un purtător de cuvânt al Ministerului Securității Sociale. În această comunitate, a fost raportat un singur focar cu opt cazuri după a doua doză.
După 11 luni în care virusul a decimat bătrânii din rezidențe – au murit aproximativ de 30.000 de persoane care locuiau în case de îngrijire medicală -, centrele pentru vârstnici încep să simtă ușurarea protecției impuse de vaccin.
„Încă nu există un impact semnificativ asupra numărului de decese. Dar va fi în curând. Evident, cu mai puține infecții, vor exista mai puține decese. Trebuie să ne întoarcem la normalitate ”, spune Jesús Cubero, de la asociația de reședințe Aeste.
Nu se știe încă dacă vaccinul blochează contractarea virusului, dar protejează împotriva celor mai grave forme de COVID și va preveni decesele.
Potrivit Ministerului Sănătății din Insulele Baleare, infecțiile active din reședințe au fost reduse cu mai mult de 60% într-o lună și, deși au fost detectate o duzină de cazuri pozitive după primirea celor două doze de vaccin, toate au fost asimptomatice sau ușoare.