sâmbătă, iulie 20

Spania are în probe două vaccinuri: unul e derivat din cel anti-variolă, al doilea e un coronavirus modificat

0
1352

Căutarea unui vaccin este vitală în lupta împotriva coronavirusului la nivel mondial.

Margarita del Val, cercetător la CSIC (Ministerul Ştiinţei şi Cercetării), a explicat în emisiunea „Al Rojo Vivo„, de la postul TV La Sexta, unde sunt în probe cele două vaccinuri împotriva COVID-19 la care CSIC lucrează în Spania. Ea susține că cele două produse au „potențial suficient” pentru a merge mai departe.

„Există unul care se bazează pe vaccinul contra variolei și i-a fost introdusă o genă care codifică o proteină coronavirus. Știm deja că acest vaccin este sigur la om și, prin urmare, ar merge mult mai rapid la studiile clinice”, spune cercetătoarea.

„Vrem să facem niște teste pe animale (cum ar fi profiluri de șoarece modificate genetic pentru a avea receptorul virusului și pentru a reproduce boala umană) pentru a vedea că într-adevăr produce un nivel de protecție. Apoi vom trece la teste de eficacitate. Aceasta va fi primul vaccin care va intra în studiile clinice în Spania„, adaugă Margarita del Val.

În ceea ce privește celălalt vaccin aflat în lucru, experta subliniază că este mai complet și se bazează pe un virus COVID-19 atenuat (fără capacitatea de a se multiplica și cu mai puțin virulență).

„Este virusul complet și, prin urmare, nu ar fi o singură genă. Astfel, aceasta ar stimula toate armele sistemului imunitar într-un mod mai complet și ar avea mai multe opțiuni pentru a lupta împotriva infecției cu virusul. Are un profil de securitate foarte bun la început”, a explicat cercetătoarea spaniolă, plină de speranță și optimism.

 

Leave a reply