Cele două mari „capitale” ale Spaniei sunt singurele teritorii rămase în „afara” Spaniei post-caratină, în care restul regiunilor au trecut deja în faza 2 a relaxării măsurilor anti-pandemie. Ambele comunități autonome rămase intrate în faza 1 abia de luni însumează 75% din noile cazuri pozitive diagnosticate cu coronavirus, pe care Ministerul Sănătății le-a publicat miercuri.
Nu e o coincidenţă că exact aceste două mari regiuni ale Spaniei au fost şi cele mai afectate de pandemie.
În Madrid şi Barcelona apar 174 din totalul de 231 de noi cazuri pozitive pe care le-au raportat ieri regiunile independente. Epidemia a mai luat 39 de vieți în ultimele șapte zile. Bilanţul de miercuri înregistrează un total de 27.118 de decese în toată ţara.
Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare a alertelor și a situațiilor de urgență în domeniul sănătății, a descris acest nivel de transmisie drept „foarte scăzut”, dar a avertizat despre riscul ca focurile mici care au fost detectate în unele părți ale Spaniei să conducă la noi focare:
„Trecerea în altă fază nu implică faptul că riscul este zero. Un focar cauzat de o mică reuniune nevinovată ar putea fi începutul unei alte epidemii. Dacă măsurile sunt relaxate puțin câte puțin, este pentru un motiv: dacă nu suntem toți în faza a treia, este pentru că trebuie să mergem încet”, afirmă specialistul.
În ceea ce privește originea noilor cazuri, Simón a reamintit că s-ar putea să fi fost transmisie între persoane care nu au prezentat simptome și că s-au menținut „lanțuri intrafamiliale sau la locurile de muncă”, care cu siguranță generează focarele care au fost văzute de exemplu în zonele Lleida și Murcia, unde au reapărut focare.
Datele publicate de Sănătate sunt cu greu comparabile cu cele din săptămânile precedente. Deși noul sistem oferă mai multă precizie când vine vorba de a ști câte diagnostice noi există în fiecare zi, împiedică privirea în urmă pentru a vedea evoluția. Decesele și internările în spital ale fiecărei zile nu sunt cunoscute, doar cele acumulate în ultima săptămână.
În ultimele șapte zile, 283 de persoane au fost spitalizate. Deși Madrid și Catalunya reprezintă o mare parte din acest bilanţ (88 și, respectiv, 54), proporția este mai mică decât în alte regiuni mai puţin afectate. Castilla y León, Castilla-La Mancha, Andalucía și Aragón au avut mai mult de o duzină de cazuri. În aceeași perioadă, doar 13 persoane au necesitat terapie intensivă în toată Spania.