Spania a ieşit din iadul coronavirus. Rata deceselor şi a noilor infectări a căzut mult sub nivelurile de la începutul pandemiei

0
1440

Duminică, 26 aprilie, copiii pot ieşi în sfârşit afară din case, după nu mai puţin de 42 de zile de izolare la domiciliu alături de părinţi. Este şi ziua în care Spania a înregistrat cele mai bune numere în privinţa victimelor pandemiei: o scădere accentuată a deceselor cauzate de coronavirus – 288 în ultimele 24 de ore – şi foarte puţini infectaţi noi – o creştere de numai 0,8% faţă de ziua precedentă, cea mai mică rată de infectare de când a început carantina.

Primul ministru, Pedro Sánchez, se întâlnește online, duminică, cu liderii regionali, cărora le-a transmis cele mai bune veşti privind impactul pandemiei în una dintre cele mai afectate ţări de pe glob de virusul care a aruncat lumea în criză.

După o lună şi jumătate de carantină – cea mai dură din lume – spaniolii văd ieşirea din infern. Cu toate acestea, preţul plătit este unul dureros. Cu cele 288 de decese de ieri, anunţate azi, numărul total al morților a ajuns la 23.190, un bilanţ devastator.

Infecțiile zilnice diagnosticate cu ajutorul testelor PCR (cele mai sigur) au scăzut la doar 1.729 de cazuri pozitive, totalul celor depistaţi ca fiind infectaţi cu coronavirus fiind la ora actuală de 207.634, anunţă El Pais.

Iar cel mai interesant detaliu este că numărul celor vindecaţi depăşeşte pe cel al morţilor şi noilor pozitivi: 3.024, totalul celor care au învins boala COVID 19 fiind de 98. 732.

Spania a plătit cel mai dur preţ şi în privinţa personalului medical afectat de infecţie: nu mai puţin de 37.103 de medici, asistenţi medicali şi infirmieri au fost infectaţi, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din totalul angajaţilor din Sănătate. De asemenea, 39 de medici şi asistenţi medicali şi-au pierdut viaţa de la începutul crizei.

Dar odată depăşit acest coşmar fără egal, Spania se pregăteşte acum pentru recuperare şi revenire la viaţa normală.

Pedro Sánchez a anunțat, sâmbătă, că „dacă evoluția pandemiei continuă într-un sens pozitiv”, începând cu 2 mai (sâmbăta viitoare), va fi permisă ieşirea din case pentru sporturi individuale și plimbări în familie.

Fernando Simón, directorul Centrului pentru Coordonarea Urgențelor în Sănătate, a explicat astăzi că în următoarea fază este esențial ca statul să fie „capabil să detecteze orice debut de focar foarte devreme pentru a-i pune capăt”.

Aceasta, a explicat Simón, este una dintre cele patru chei pentru următoarele luni, împreună cu creșterea capacității de îngrijire a sănătății, supraveghere epidemiologică adecvată și măsuri colective de protecție şi igienizare.

De azi, între orele 9 și 21.00, copiii sub 14 ani se pot plimba cu un adult timp de 60 de minute pe zi, după 42 de zile de carantină.

La nivel mondial, aproximativ 2,9 milioane de oameni au fost infectați și peste 203.000 au murit, potrivit Universității Johns Hopkins.

Numărul de morţi a ajuns la cel mai scăzut nivel (Sursa: captură El Pais)

Statistica la zi, în lume şi în cele mai afectate ţări, pe număr de persoane infectate, morţi şi vindecaţi.

Leave a reply