Liderii mondiali din ONU au stabilit 17 obiective pentru reducerea sărăciei, a inegalităţii şi a altor rele globale până în 2030. Astfel de scopuri sunt susţinute, printre alţii, de Bill şi Melinda Gates. În 2017, Fundaţia soților Gates a lansat Goalkeepers, o iniţiativă pentru acţiune şi urmărirea rezultatelor, despre care soția lui Bill Gates a povestit detalii prestigioasei publicații ”National Geographic”, într-un interviu realizat de redactorul-șef, Susan Goldberg.
Susan Goldberg: De ce aţi hotărât să vă implicaţi în această acţiune?
Melinda Gates: Pentru că suntem de părere că veştile- lumea a făcut progrese incredibile, s-a redus sărăcia – nu s-au prea aflat. ONU a stabilit obiective excelente de viitor care să ne ajute să combatem în continuare sărăcia şi vrem să ne asigurăm că oamenii se simt responsabili pentru progresul acesta şi să inspirăm generaţia următoare de lideri care îşi vor asuma aceste sarcini.
SG: Vorbiţi în special de faptul că sărăcia se reduce peste tot, dar nu atât de repede în Africa.
MG: Când călătorim pe continent, vedem un potenţial incredibil mai ales la tinerii care cresc acum, cu atâta energie şi ingeniozitate. Dar realitatea este că există şi sărăcie. Şi atunci cum să garantezi că progresul pe care îl observăm în locuri ca Rwanda şi Etiopia ajunge la toată lumea şi că se răsplătesc lecţiile învăţate în anumite tări?
SG: Ce observaţi de la ţară la ţară şi cine se descurcă foarte bine?
BG: Chiar şi o ţară foarte săracă poate funcţiona excelent în sectoare ca sănătatea, agricultura sau educaţia. Asta ne dă motive solide de speranţă, pentru că putem reproduce rezultatele de acolo. Rwanda a făcut pionierat în domeniul calităţii serviciilor de sănătate. În Etiopia, agricultura se dezvoltă cu peste 5% pe an. În educaţie, vedeta este Vietnamul, pentru că stă atât de bine faţă de ce ne-am aşteptat având în vedere situaţia economică de acolo. Dar abia când le pui pe toate trei la un loc – sănătate, educaţie, agricultură – poate ajunge să stea o ţară pe propriile picioare.
SG: Vorbind de învăţatul la alţii, m-a impresionat exemplul Vietnamului, unde sunt copii de 15 ani care, la testele internaţionale din şcoală, obţin rezultate la fel de bune ca tinerii din Marea Britanie sau SUA. Ce lecţii din Vietnam se pot transplanta în alte ţări?
BG: Încercarea de a evalua cât se învaţă este ceva foarte nou. Până acum, planul tuturor ţărilor sărace era mai mult să îi aducă pe copii la şcoală, iar rata de prezenţă a crescut foarte mult atât la fete cât şi la băieţi. Dar cea mai mare piesă lipsă rămâne cantitatea de informaţii pe care o asimilează. Câteva ţări şi-au format profesorii cum trebuie, au adus materialele adecvate în clase şi astfel au obţinut rezultate cu mult peste aşteptări.
MG: Privind obiectivele noului mileniu stabilite în 2000 de ONU, vedem că unul dintre ele a fost ca cei mici să meargă la şcoală. În esenţă, scopul a fost atins, mai ales în învăţământul primar, dar şi în cel secundar. Problema va fi să atingem calitatea dorită a asimilării şi educaţiei.
SG: Faptul că Africa are atâţia tineri este o şansă excelentă dar şi o provocare uriaşă. Puteţi dezvolta subiectul?
BG: În prezent, în Africa trăiesc aproximativ un miliard de oameni din cele circa 6 miliarde de pe planetă. În decursul secolului, va ajunge să cuprindă peste jumătate din tinerii lumii. Pe măsură ce aceşti tineri ajung pe piaţa muncii, dacă se investeşte corect – în stabilitate, educaţie, sănătate -, Africa va beneficia de mai multă dezvoltare şi inovaţie decât multe alte locuri. Pe de altă parte, dacă nu ne ocupăm de criza HIV, nu vom avea decât un număr tot mai mare de persoane infectate Dacă nu ai condiţii, tinerii – mai ales bărbaţii – pot spori instabilitatea.
SG: Amândoi aţi călătorit pe tot globul şi aţi văzut problemele de aproape. Dacă aţi putea să rezolvaţi un lucru cu o baghetă magică, pe care l-aţi alege?
MG: Eu aş spune, categoric, contraceptivele: aş da acces femeilor la contraceptive, ca să aleagă pe care să îl folosească în funcţie de etapa din viaţă şi să decidă la ce interval vor avea copii. Asta schimbă totul, şi pentru ele, şi pentru copii. Dacă aş avea o baghetă magică, ar primi contraceptive cele 200 de milioane de femei care ni le cer acum.
BG: Dezvoltarea copiilor. În prezent, peste jumătate din copiii din Africa nu ajung la deplina dezvoltare fizică şi mentală din cauza malnutriţiei, a regimului alimentar şi a bolilor.. Deci, dacă aş putea alege un lucru, ar fi intervenţia pentru eradicarea malnutriţiei.
SG: În încheiere vă întreb despre ideea de optimism pe care o transmite întregul raport.
BG: Trebuie să învăţăm din lucrurile care au mers foarte bine. Pe măsură ce am asigurat accesul la vaccinuri, au început să se întâmple lucruri miraculoase. Nivelul de alfabetizare a crescut foarte rapit în întreaga lume. Unele probleme sunt greu de combătut. Dar poate apărea o inovaţie; poate un grup de tineri va dezvolta o metodă nouă – e vorba de atitudinea de implicare, nu de descurajare.
MG: Optimismul e important pentru că este un mod de avedeace se poate şi, apoi, de a ajuta lucrurile să se întâmple. La primele obiective putem măsura ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani şi vedem progresul. Îl vedem în cifre, îl vedem în rapoarte, dar îl vedem şi la oameni, pe teren. Vedem o ingeniozitate formidabilă şi, dacă reuşim să o punem la lucru ca planetă, chiar se vor schimba lucrurile!
De unde a apărut demonizarea lui Bill Gates
Bill Gates este unul dintre cei mai bogaţi (pe locul 2 în topul celor mai bogaţi) şi influenţi oameni din lume, dar şi cel mai demonizat.
„Demonizarea lui Bill Gates are legătură cu câteva lucruri. În primul rând, orice demers de demonizare trebuie să aibă o figură, trebuie să fie personalizat, să canalizeze ura publică. Or, Bill Gates întruchipează toate mesajele antivaccinare, antiglobalizare, antibogați și antiprivilegiați”, a declarat, pentru Digi24.ro, Alina Bârgoanu, membru afiliat al Centrului European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride
Conform unei analize New York Times, dezinformările legate de Bill Gates au devenit acum cele mai răspândite poveşti legate de pandemia de coronavirus. Mai exact, din februarie şi până în aprilie, numele fondatorului Micrososoft a apărut de 1,2 milioane de ori la TV sau în social media.
Practic, știrile false despre Bill Gates au venit tare pe turnantă în ultima perioadă şi au urcat pe primul loc în topul conspiraţiilor, reuşind să detroneze mitul referitor la pretinsa legătură secretă dintre boala Covid-19 şi emisiile 5G.
Conform New York Times, dezinformările legate de Gates au contorizat 16.000 de postări pe Facebook care, la rândul lor, au totalizat 900.000 de interacţiuni (like-uri, comentarii, distribuiri etc.)
Un videoclip postat pe Youtube în 2015, unde miliardarul american vorbeşte despre pericolul unei pandemii care ar putea pune în pericol vieţile a milioane de oameni, a fost recent scos la suprafaţă şi a atins deja cifra de 25 de milioane de vizionări.
VEZI ŞI:
Bill Gates despre vaccinul Rusiei și data când se va sfârși pandemia
Bill Gates: “Nu am obținut niciodată un vaccin nou în mai puțin de 5 ani. Dar acum e urgenţă!”
Trump a tăiat fondurile la OMS, Bill Gates e cel mai mare donator. Lumea se revoltă faţă de decizia preşedintelui SUA: “O crimă împotriva umanităţii!”
“Iohannis, neghiobule!” CTP, Băsescu, UE, SUA, Bill Gates şi lunga listă de “clienţi” ai unei pagini de Facebook imposibile. De ce permite România aşa ceva?
[…] Soția lui Bill Gates: ”Pe măsură ce am asigurat accesul la vaccinuri, au început să se întâ… […]
[…] Soția lui Bill Gates: ”Pe măsură ce am asigurat accesul la vaccinuri, au început să se întâ… […]
[…] Soția lui Bill Gates: ”Pe măsură ce am asigurat accesul la vaccinuri, au început să se întâ… […]