Soroșist ori naționalist. Neomarxist sau neofascist. Ce-i mai rău?

22
3655

În România, câștigă teren o specie a trecutului întunecat. Una care împingea omenirea spre iad acum mai bine de 70 de ani. E rasistul, homofobul, ”ortodoxul”. Am pus intenționat ghilimele pentru a face diferențierea între simplu credincios cumsecade și fundamentalistul care ar fi în stare să-ți îndese crucea pe gât pentru a transforma religia în armă dogmatică anti-libertate. Sunt cei ce ”știu” că tu greșești dacă nu umbli la glanda ungurului, a țiganului sau homosexualului. Nu cumva să spui că musulmanii sunt și ei oameni! Sau că ”jidanii” nu controlează ”marea finanță mondială”. Iar dacă îndrăznești să crezi că respectivii sunt doar simple ființe umane – și că legea și regulile țin lumea asta în echilibru fie și precar, nu rasa, religia sau culoarea pielii -, atunci au pregătit ac de cojocul tău: ești ”marxist”. Sau ”neomarxist”. Ori ”soroșist”.

Evident, dacă-i întrebi pe ce se bazează, ei ”știu” pur și simplu. Au dreptate din naștere. Nu trebuie să-ți demonstreze. Se hrănesc din ”teoria conspirației” și nu au nevoie de probe, argumente. Nu gândești ca ei, ești împotriva lor. Exact ca sovieticii plecați la vânătoare de ”chiaburi” și de partizani buni de îngropat la canal. Sau ca Hitler și Goebbels, satrapul și șeful propagandei fasciste, obsedați de exterminarea unor oameni a căror singură ”vină” era aceea de a se fi născut evrei. Dar ce să le faci? Poți cumva să porți o discuție ”omenoasă” cu ei? Nu. Sau da, câtă vreme ești dispus să le accepți doctrina. Să nu-i contrazici. Nu cumva să-ți treacă prin cap să-i numești și tu, în replică, ”neonaziști” sau ”neolegionari”! Atunci își vor gâmfa carotida și-și vor injecta ochii încât să te simți sac de box, nu partener de dialog.

Hitler și Miloșevici

Nu e vina lor. Chiar nu e!  E valul care orbește tot în calea lui. După Al Doilea Război Mondial, mulți nemți au recunoscut că au crezut sincer în Hitler ”cel bun”. Nu concepeau că poate fi satana. Că propaganda le-a spălat creierele. Au recunoscut cât de mult greșiseră, abia după ce au aflat adevărul. Și tot nu știau de unde începuse tot acel coșmar al omenirii. Propaganda și nevoia de ură lucraseră pe tăcute. Ceva mai recent, un alt satrap aflat la sud de România, pe nume Miloșevici, a provocat cel mai mare masacru uman după 1945 folosind același instrument al urii. Între sârbii ”majoritari” și croați, bosnieci, sloveni, macedoneni și muntenegreni.

A pornit genocidul împotriva oricui îi putea face pe sârbi să se simtă ”străini în țara lor” (ați auzit exact această expresie și în filmulețul diversionist cu angajata de la Kaufland Odorheiul Secuiesc). Mii de oameni au pierit nevinovați în numele unui ”ideal național”. Gropile comune de la Srebrenica stau și azi mărturie pentru nenorocirea produsă la doi pași de noi. De asemenea, ca și cu nemții lui Hitler, nici victimele din fosta Iugoslavie nu mai știu de unde a început totul. Căci așa ceva nu se anunță oficial. Vine pe tăcute. Cu mici cuvinte radicale, filmulețe care arată că trăiești ”străin în țara ta” și multe astfel de bombe cu efect întârziat. Iar oamenii, oamenii se prind în hora urii fără să vrea.

Nevoia de a copia

Știu cazuri de oameni normali, pe care i-am întâlnit personal, care au devenit peste noapte vajnici susținători ai discursului ”radical”după o întâlnire cu un șarmant ”guru” al politicii ”de dreapta”. Nu cred că din interes. Poate din slăbiciune. Din nevoia copilărească de a ”copia” pe cel care ”știe”. Cel ce înșiră citate din cărți și vorbește cu elocință într-adevăr captivantă, dar care nu se va întreba niciodată cum e să fii de partea cealaltă? Nu-și va torpila zelul și zestrea intelectuală admițând că toleranța e instrumentul lui Dumnezeu pentru zidirea noului Pământ. Nu. L-ar putea costa. Statura. Geniul. Carisma. Influența. Confortul. Puterea. Banii. Sunt pierderi mari în lumea de azi, să recunoaștem.

De aceea, prefer să-l înțeleg și pe guru, și pe noii lui adepți. Fiecare are propriile motive să creadă în reîncărcata doctrină ”conservatoare”. ”Tradițională”. Eu nu le cer să se schimbe. Doar să-mi dea și mie voie la cuvânt. Cât mai e liber. Așa ”neomarxist” sau ”soroșist” cum o fi el. Bunăoară, atunci când Facebook anunță public că are dovezile implicării forțelor rusești în campaniile homofobe gen ”familia tradițională”. Nu să-mi dea mie dreptate. Ci să aibă măcar puțină încredere în chiar cei care au găzduit acele campanii odioase ”în rețea” – adică, oamenii de la Facebook. Ei, nu eu, spun că au descoperit dovezile. Cine vrea cu adevărat să afle adevărul, să citească AICI.

Tinerii vor pace

Și Facebook-ul e ”soroșist”? Atunci la ce-l mai folosiți, oameni buni? Mă tem că e prea târziu pentru dialog, înțelegeri amiabile, compromis, conviețuire. Adică, favoritele mele. Sunt ingrediente care dau sens existenței și fac viața un dar chiar și-n absența ”bunăstării materiale”. Personal, renunț oricând la orice în favoarea omeniei, dacă asta poate ajuta fie și cu un miligram pacea, respectul, toleranța. De ce să-mi fie mie bine ca altora să le fie rău? Asta-i rețeta supraviețuirii Occidentului? Atunci nu va supraviețui! Viitorul e civilizația armoniei, a unității în diversitate. De ce cred asta?

Mă uit la tineri și e de-ajuns să-mi dau seama că imensa lor majoritate resping radicalismul de orice fel: de rasă, de sex, de religie. Ei știu deja răspunsul, fără să-l fi studiat. E un miracol implantat în gena acestor generații pe care doar divinitatea îl poate explica. Indiferent cât timp va trece și câte accidente ale istoriei vor mai fi. Chiar dacă acum valul urii a pornit deja. Căci exemplele cu Hitler și Stalin ne arată că într-o astfel de lume repetată nu vor mai exista nici ”neomarxiști”, nici ”neofasciști”. Nici ”soroșiști” și nici ”naționaliști”. Ci doar victime. Iar tinerii de azi ȘTIU că vor o altfel de lume decât ce-au trăit părinții sau bunicii lor. Nu le pasă de granițe, de limbă, de religie, de cum fac alții sex. Le pasă de pace și atât. Iar asta e suficient pentru ei. Și pentru mine. Dacă asta înseamnă a fi ”soroșist” sau ”neomarxist”, ok, accept. E ce vreau să fiu. Și eu, și ei. E lumea lor și sper să fie și a mea.

Laurențiu Ciocăzanu

22 comments

 1. Domnul doctor 8 septembrie, 2017 at 13:20 Răspunde

  1 – Hitler nu a fost niciodata Satana. Ca metodele de epurare a Europei au fost proaste si gresite, asta e partea a 2-a.

  2 – Multiculturalismul este apanajul stangii extreme. Hai sa aducem tot felul de imbecili retrograzi care traiesc si in 2017 la fel cum se traia pe vremea lui mohamed, le spunem la mase ca sunt refugiati, le dam azil, le dam si drept de vot in 1-2-3 ani si dupa aia avem cateva milioane de tampiti in plus care ne vor vota. Facem acelasi lucru cu homosexualii, si ne alegem in cativa ani cu procente serioase. E neomarxism clasic, pur sange.

  3 – Musulmanii sunt evident oameni, dar cu un ADN anormal, altfel nu ar trai dupa aceleasi lgi ca si in anul 600. A incerca sa ii introduci in civilizatia vestica este nu numai pacat, dar si gresit.

  4 – Tinerii resping „radicalismul” pentru ca sunt inapti si ignoranti. Peste 80% din ei sunt imbecili sadea, nu au habar nici sa scrie, darmite sa faca o analiza corecta sociologica.

  5 – Viitorul nu sta in „civilizatia armoniei”, asta-i sofism de cea mai proasta calitate. Istoria ne invata ca fiecare etapa a ei a fost o lupta cumplita, cu invingatori si invinsi, de fiecare data. Recte, bagi musulmani retrograzi peste albi, atunci nu vei avea parte de o „noua rasa”, mai buna. Vei avea parte doar de un razboi, din care una din rase va castiga si cealalta va pierde.

  6 – Textul asta (ca articol nu poate fi, e de o ignoranta monumentala) practic insumeaza ABSOLUT toate punctele campaniei neo-marxiste, propovaduite de Obama, Clinton, Soros, Kalergi, samd. Sincer, sper sa nu te inmultesti, ar fi mare pacat, ti-o spun ca medic 🙂

  • Ciocăzanu Laurențiu 8 septembrie, 2017 at 13:46 Răspunde

   ”Domnul doctor”, pe lângă imbecilitățile enorme debitate din postura de zeu anonim al cunoașterii, mă tem că ai pe conștiință o mare bubă: vorbești de parcă te-ar fi născut Mengele. În viziunea ta descreierată, musulmanii trebuie executați precum evreii, de vreme ce nu au ”un ADN normal”. Nici nu mă miră că-ți place să dai drumul la sânge, atâta timp cât nu vezi posibilă altă perspectivă decât cea a unui ”razboi, din care una din rase va castiga si cealalta va pierde”. Loc de pace nu există, pentru domnia ta.
   Nu știu prin ce lume malefică te târăști sau prin ce scorburi sociale te ascunzi, dar dacă viețuiești prin Europa deghizat în ”cetățean”, atunci nu ești decât un foarte periculos fundamentalist camuflat. Un fel de terorist din umbră. Altfel nu-mi imaginez cum poți supraviețui lângă milioane de musulmani, evrei, asiatici și alte rase care nu se ”califică” pentru un loc în lumea ta demonică. Apropo, ce propui să pățească toți neeuropenii din Europa? Vrei să-i belești tu cu bisturiul de nazist mascat? Vrei să-i expulzezi în lagăre? În Siberia? La canal?
   Auzi, ”Hitler n-a fost Satana”! Ptiu, drace! Și scrii ”Satana” cu ”S” mare, ca să demonstrezi că, pentru cei ca tine, el e egalul lui Dumnezeu (Unicul ce merită majusculă). Du-te în negură, tovarășe Lucifer, acolo ți-e locul! Aici, în viitor, nu va fi loc pentru extremiști ca tine care culpabilizează în masă musulmani, evrei, homosexuali. Cum poți debita așa ceva: ”Tinerii resping radicalismul pentru ca sunt inapti si ignoranti. Peste 80% din ei sunt imbecili sadea, nu au habar nici sa scrie, darmite sa faca o analiza corecta sociologica.” Ei bine, dacă poți spune așa ceva trebuie să fii cu adevărat o bestie! Iar dacă vrei să mă pui la punct ”ca medic”, dă-mi voie să-ți răspund și eu ca om: Nu mă interesează ce profesie ai, atâta timp cât te hrănești cu venin de lepră fascistă. De fapt, nici nu cred că ești medic. Un medic normal la cap iubește pacienții indiferent de originea lor.

 2. Petrache 11 septembrie, 2017 at 14:49 Răspunde

  Ce e mai rău dintre opțiunile astea? Nu știu, cert este că este rău să fii Ciocăzanu: este rău să nu știi despre ce vorbești. Este rău să scrii că „ortodocsii” vor sa le ia gatul „tiganilor, ungurilor”, cand ungurii si tiganii sustin Coalitia pentru Familie si fac marsuri impreuna cu „ortodocsii”, prin oradea, arad, bucuresti, etc. E rau sa fii Ciocazanu si sa te dai erudit, cand scrii „satans”, nestiind ca nu exista plural la „satan” in engleza, in limba respectiva fiind nume propriu.

  E rau sa vorbesti despre faptul ca „facebook” iti da dreptate privind conspiratiile rusesti despre „familia traditionala”, cand de fapt stirea se refera la SUA, si la subiecte care lovesc in interesele partidului democrat si deci, n-au nicio legatura cu Romania.

  Dar asa e cand esti confuz si in capul tau e doar o ciorba ideologica, facuta la foc mic doar in bula cartienilor, botilor si tapalagilor. Ciocu mic, fraiere!

  • Ciocăzanu Laurențiu 11 septembrie, 2017 at 20:03 Răspunde

   Tovarășe Ion Popescu (folosesc acest apelativ în semn de politețe față de trecutul dvs.), habar n-am ce vorbiți! Constat doar că aveți niște fixuri în cap, nu vă plac niște ziariști care gândesc altfel și pe care înțeleg că vreți să-i înjurați puțin. Nu-i bai, dar faceți-o măcar pe bune, nu cu aiureli inventate. N-am scris nicăieri ”satans”, iar ”ortodocșii” (atenție la ghilimele!) înseamnă cei care compromit religia noastră strămoșească prin manipulări sovietice de tip ”familia tradițională”. În rest, Doamne-ajută!

  • Ciocăzanu Laurențiu 11 septembrie, 2017 at 18:04 Răspunde

   Fiți, vă rog, atent la nuanțe! Era ”ortodocși” în ghilimele, ceea ce e altceva decât ce încercați dvs. să sugerați. Cei care fac pe ortodocșii sau cei care pretind că a fi ortodox egal adevărul absolut. Apropo, eu sunt ortodox. Doar că unul care nu crede că lumea începe și se sfârșește cu religia lui și că Dumnezeu ne-a lăsat diferiți pe lumea asta, că e vorba de religie, de sex sau de culoarea pielii, pentru că a avut el un bun motiv să facă asta.

 3. Radu 11 septembrie, 2017 at 19:08 Răspunde

  Omule drag, îmi pare rău să-ți spun, dar ești într-o mare eroare ! De fapt e o mare confuzie în capul tău, nu știu dacă neapărat voită sau doar din necunoaștere. Dumnezeu înseamnă Iubire și Ortodoxia predică aceasta din plin ! Dacă ai înțelege și ai practica Ortodoxia, te asigur că n-ai mai scrie asemenea elucubrații. Eu unul, mă rog la Bunul Dumnezeu să te ajute și să te lumineze! Doamne ajută !

  • Ciocăzanu Laurențiu 11 septembrie, 2017 at 19:21 Răspunde

   Stimabile, sunt ortodox de când mă știu. Dar nu și fundamentalist. Cei care îți dau cu crucea în cap ca să-ți îndese acolo obsesiile lor, aceia nu mai sunt ortodocși, ci anti-ortodocși. Nu știu câtă confuzie e în capul meu, dau sigur nu e nicio ”Iubire” în ce susține un ortodox ca tine. Se simte mai degrabă nițică ură și zău că e păcat de Dumnezeu!

   • Radu 11 septembrie, 2017 at 21:49 Răspunde

    uite că mă gândeam dacă să-ți mai răspund sau nu, dar te-ntreb așa franc..unde ai văzut tu nițica ură în ceea ce am spus ? Afirmi că ești ortodox și te pot crede, ești ortodox prin Taina Sfântului Botez, dar ca să fii ortodox în trăire, trebuie să mergi la Biserică să-l descoperi pe Hristos ! Și-L vei descoperi prin Taina Sfintei Euharistii, iar atunci sufletul tău care-L are deja pe Hristos de la Taina Sfântului Botez, se va umple de bucurie și lumină ! De cele mai multe ori, perdeaua deasă a păcatelor, care se îndesește prin nemersul la Biserică, ne îndepărtează de Cuvântul Lui Dumnezeu și nu mai putem distinge Adevărul ! Suntem făcuți după chipul și asemănarea Lui Dumnezeu, dar pe parcursul vietii noastre, mulți îsi pierd asemănarea și uneori chiar și chipul, prin necredința și faptele lor. Ce putem face, decât să ne rugăm pentru ei ? Toți avem aceiași libertate de la Bunul Dumnezeu, liberul arbitru și așa cum spune Sfăntul Apostol Pavel, toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos ! Atenție dragul meu, nimeni nu ne obligă, nici Biserica , nici preoții ci ei doar ne predică Cuvântul, iar cine îl înțelege, fericit este. Unii îl înțeleg mai ușor, alții mai greu iar mulți din păcate, din diverse motive, nu-l înțeleg niciodată ! Până la urmă, asta e Taina Vieții, Mântuirea…care este individuală, adică depinde de fiecare dintre noi ! Dacă vei pune 10 oameni care n-au credință în Dumnezeu, să-și dea cu părerea despre un lucru, vei descoperi 10 păreri diferite ,și poate una mai trăsnită decât alta, dar dacă vei încerca cu alți 10, iubitori de Dumnezeu, vei vedea că părerile lor sunt aproape asemănătoare, asupra aceluiași lucru. Eu mă simt măndru că sunt ortodox, dar nu știu dacă Dumnezeu mă va mântui doar pentru asta ? Cred că faptele noastre vor cântări foarte mult în acest sens. De aceea cu sinceritate și cu smerenie încerc să mă rog la Bunul Dumnezeu, pentru tine și pentru toți frații creștini(inclusiv pentru mine!), ca să-i ajute și să-i lumineze, pentru a vedea calea cea dreaptă către mântuire, pentru că până la urmă acesta este cel mai minunat dar pe care-l putem primi, la capătul mai lung ori mai scurt al fiecăruia dintre noi, al vieții noastre pe pământ. Doamne ajută !

    • Doina 10 mai, 2022 at 23:36 Răspunde

     Domnule…Radu.
     Daca tot pomenesti de Cuvantul Lui Dumnezeu…DE CE biserica ortodoxa (ca si biserica catolica) au la BAZA credintei TRADITIA, nicidecum BIBLIA (Cuvantul Lui Dumnezeu)??!!
     (de aceea se si numesc biserici „de traditie”)
     Exista in biserica ortodoxa atatea idei, ritualuri, sarbatori, „taine”…dogme…de care Iisus si apostolii Sai NU AU AVUT HABAR!…iar unele sunt chiar contrare Bibliei. Si, da, fac parte din „traditie”. DAR NU din „traditia apostolica” (care se gaseste in Biblie), ci dintr-o alta „traditie” aparuta mai tarziu – traditia „bisericeasca”.
     Dta spui ” Eu mă simt măndru că sunt ortodox,”…Ar trebui sa fii mandru ca esti „crestin” (adept, ucenic al Lui Christos). Si „crestini” sunt toti cei care sunt pe „platforma Lui Christos, nu numai „ortodocsii”.
     Mai spui:”…dar nu știu dacă Dumnezeu mă va mântui doar pentru asta ? Cred că faptele noastre vor cântări foarte mult în acest sens.”
     Categoric, Dumnezeu nu ne mantuie (numai) daca suntem „ortodocsi”. Ar trebui sa stiti SIGUR aceasta.
     Iar „faptele” noastre sunt importante NUMAI in functie de MOTIVATIA care sta la baza lor. Adica daca sunt facute DIN dragoste si CU dragoste.
     Cu alte cuvinte, „un om mantuit face fapte bune PENTRU CA ESTE mantuit, NU PENTRU A FI mantuit.” Adica face „fapte” din DRAGOSTE, NU din INTERES. Pentru ca este mantuit DOAR prin JERTFA Lui Iisus. Iar un om mantuit, are dragoste in inima sa si orice face, face „din dragoste”.
     In acest sens, dl Laurentiu Ciocazanu este mai „luminat” decat dta. Pentru ca dansul pledeaza TOCMAI pentru IUBIRE , iar dta ii spui ca scrie „elucubrații”.
     Dl. Ciocazanu se refera la ortodocsi pentru ca, dintre crestini, printre ortodocsi se gasesc cei mai multi „ortodocsi”- adica fundamentalisti care numai de iubire nu sunt animati. (sa amintesc numai dispretul si ura cu care ii privesc pe protestanti si pe neoprotestanti- pe care-i numesc „sectanti” in sens peiorativ. ..si „eretici”- desi acestia chiar considera Biblia – Cuvantul Lui Dumnezeu – baza credintei.)
     ………………
     Precizez ca am botezul ortodox (la cateva luni un prunc poate fi botezat oricum, pentru ca nu stie nimic si nu poate alege). Botezul BIBLIC se face la varsta matura.
     Asta, asa, pentru ca ai pomenit de Cuvantul Lui Dumnezeu si pentru ca spui ca este „mare confuzie” in capul Dlui Ciocazanu.

 4. Ionut 11 septembrie, 2017 at 21:29 Răspunde

  Domnule autor,deocamdata agresorul este multiculturalismul nivelator iar victima este poporul roman,nu invers.inainte sa lipiti etichete jignitoare si sa aruncati cu noroi,ganditiva bine daca ideologia sustinuta de d-voastra chiar reprezinta un progres pentru societate,sau e o mare minciuna odioasa asa cum a fost si bolsevismul.stim deja ca aceasta ideologie internationalista doreste sa darame totul in jurul ei,pana la ultima caramida,dar ce doriti domnule sa punti in loc?cum o sa arate viitoarea societate progresista?

  • Marcus 11 septembrie, 2017 at 23:31 Răspunde

   „dar ca să fii ortodox în trăire, trebuie să mergi la Biserică să-l descoperi pe Hristos !” Aiurea-n bocanci! Nu trebuie sa te duci la nici o biserica pentru a-L descoperi pe Isus. Asta este propaganda de preoti hapsani care ar muri de foame daca lumea ar inceta sa se duca la biserica sa faca donatii.

  • Ciocăzanu Laurențiu 13 septembrie, 2017 at 13:32 Răspunde

   Recunosc, Roxana! Categoria oamenilor liberi de prejudecăți de orice fel. Da, nu sunt fundamentalist, deși rămân ortodox, heterosexual și jurnalist ”de centru-dreapta”. 🙂

   • Doina 10 mai, 2022 at 23:44 Răspunde

    Gandesc si simt la fel Cu o mica rectificare: desi sunt ortodoxa prin botez, consider ca unii dintre neoprotestanti sunt mult mai biblici decat ortodocsii de azi. Asa ca as spune: „nu sunt fundamentalista, desi raman crestina si heterosexuala „.

 5. valeriu 16 septembrie, 2017 at 19:43 Răspunde

  Apreciez articolul …si sunt in acord cu , cele scrise…Am citit comentariile critice …izvorate dintr-o percepere gresita a continutului sau din interiorul unor ideologii extremiste care promoveaza ura si dispretul fata de alte fiinte umane…Forte ale intunericului le-am putea zice daca am crede in teorii conspirationiste…Cei care fac istoria sunt tot oamenii…cu bune …cu rele…Libertatea e o cucerire esentiala a omenirii…dar problemele omenirii nu se opresc aici… pentru ca oamenii au si bune si rele in sine…A-si alege calea ..se pare ca e inca foarte greu…

Leave a reply