Sorin Cîmpeanu: “Cei care înţeleg că pe viitor se va merge mai mult pe teleşcoală şi telemuncă vor fi smart”

0
229

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că aceia care înţeleg că pe viitor se va merge mai mult pe teleşcoală şi telemuncă vor fi într-adevăr “smart”.

“În mod sigur vom depăşi această perioadă de criză, dar la fel de sigur este că lumea va arăta altfel, la fel de sigur este că se va merge mai mult pe teleşcoală şi telemuncă şi cei care înţeleg acest lucru vor fi într-adevăr smart, nu numai smart cities, smart countries”, a spus Sorin Cîmpeanu la conferinţa “From City to Smart City”.

În opinia sa, sunt oameni care nu înţeleg importanţa educaţiei. “Avem nevoie de aceste dezbateri, dacă se poate cu eliminarea ipocriziei, dacă se poate cu eliminarea influenţei politicului din şcoli, care într-adevăr nu este în niciun caz de dorit, relatează agerpres.


Este dificil în general să faci această separaţie, dar cred că (…) acum este un moment de cumpănă, pentru că ceea ce traversăm acum poate fi numit un val, iar când vine un val, ai două opţiuni – să fii pe val, dacă eşti smart, sau să fii sub val.

Atunci când am spus că lumea va arăta altfel, diferenţele dintre cei care vor fi pe val şi cei care vor fi sub val vor fi date tocmai de această componentă smart, vor fi date de educaţie şi de capacitatea noastră de a ne coagula, de a găsi soluţii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în România s-a upgradat cadrul legal, astfel încât să fie posibilă continuarea actului educaţional, dar aceste soluţii de moment trebuie dublate de măsuri care să dovedească înţelegerea a ceea ce se va întâmpla cu societatea pe viitor.

“Avem nevoie de noi reglementări – şi nu de reglementări punctuale, pompieristice, aş îndrăzni să spun – atât de necesare, pe care le adoptă, le-a adoptat orice stat (…) Nu cred că în sisteme de educaţie avansate, precum cel din Marea Britanie sau din multe alte sisteme către care ne uitam cu admiraţie, cineva poate garanta că s-au luat cele mai bune soluţii.

Nici în acele state, nici în România. Viitorul va demonstra dacă soluţiile pe care le luăm acum sunt într-adevăr cele mai bune sau nu. Cu toţii sperăm să avem soluţii bune, dar pentru asta, sigur, e nevoie de competenţă, de coerenţă şi e nevoie de dialog cu cei care au un cuvânt de spus, cu beneficiarii finali ai educaţiei”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Leave a reply