Sondaj istoric în SUA în favoarea scoaterii lui Trump de la Casa Albă înainte de 20 ianuarie – ziua când Biden devine oficial președinte

0
962

Congresul SUA se pregătește azi pentru o decizie fără precedent: al doilea proces de impeachment (acuzare) pe numele unui președinte în funcție.

Camera Reprezentanților va iniția punerea sub acuzare a lui Donald Trump, cu un articol unic (”instigare la insurecție”), dacă vicepreședintele SUA și mâna dreaptă în Guvern a lui Donald Trump, Mike Pence, nu va iniția procedura de suspendare a președintelui prevăzută de Amendamentul 25, alineatul 4, la Constituția SUA.

Potrivit acestui Amendament, vicepreședintele SUA și membri ai Guvernului îl pot suspenda pe președinte dacă acesta este în incapacitatea de a-și exercita funcția.


După atacul asupra Capitoliului, atât apropiați ai lui Donald Trump cât și specialiști în sănătate din SUA și Europa au admis că președintele SUA este susceptibil de afecțiuni grave psihiatrice.

Între timp, eliminarea potențială a președintelui Donald Trump din funcție devine mai populară decât orice alt proces de destituire a unui președinte din istoria recentă americană. Scoaterea lui Trump din funcție rămâne însă destul de nepopulară în rândul republicanilor.

O privire asupra sondajelor efectuate după revoltele de la Capitoliu, pe 6 ianuarie, arată că o majoritate clară de americani doresc ca Trump să fie demis din funcție, chiar dacă președintele ales Joe Biden va fi intalat oficial pe 20 ianuarie.

Se poate vedea asta foarte clar într-un sondaj ABC News / Ipsos lansat duminică. Majoritatea (56%) spun că Trump ar trebui să fie demis din funcție, în timp ce doar 43% cred că nu ar trebui să fie demis.

Faptul că atât de mulți americani îl vor pe Trump din funcție este, într-adevăr, fără precedent din punct de vedere istoric.

Procentul de americani care doreau ca Bill Clinton să fie acuzat după aventura sa cu Monica Lewinsky nu a urcat niciodată mai mult de 40%.

La fel, procentul americanilor care au crezut că Richard Nixon ar trebui înlăturat sau ar trebui să demisioneze din funcție a fost de aproximativ 40% când Camera Reprezentanților a votat inițierea oficială a unei anchete de destituire în februarie 1974.

La fel ca data trecută, nu pare să existe prea mult apetit printre republicani pentru ca Trump să fie demis din funcție. Pentru ca Trump să fie găsit vinovat de Senat de data aceasta, cel puțin 34% dintre republicanii din Senat ar trebui să voteze da.

Sprijinul în rândul republicanilor a fost de doar 13% în sondajul ABC News / Ipsos. Și o medie a tuturor sondajelor de miercuri plasează acest procent la aproximativ 15%, potrivit CNN.

Ce se întâmplă cu aceste procente în săptămânile următoare este foarte imprevizibil. Biden va fi președinte în mai puțin de două săptămâni și Trump va dispărea probabil din funcție până când Senatul votează asupra oricăror probleme de punere sub acuzare.

Ceea ce este clar este că americanii sunt foarte nemulțumiți de Trump după atacul asupra Capitoliului.

Leave a reply