Sondaj IMAS: PNL și USRPLUS, în creștere, PSD moare lent, ALDE e mort deja

1
1739

Liberalii sunt în continuare pe primul loc în topul preferinţelor, arată ultimul sondaj al IMAS, realizat la comanda Europa FM. PNL se menţine la peste 33% intenţie de vot, liberalii fiind aleşi de 33,6% din respondenţii cerectării sociologice, după ce în luna iulie avuseseră o intenţie de vot de 33,4%.

Cea mai mare surpriză este scorul PSD. Partidul condus de Marcel Ciolacu a ajuns la o intenţie de vor de doar 20,8%, ceea ce înseamnă că au pierdut aproape trei procente. În luna iulie social-democraţii aveau o intenţie de vot de 23,4%.

Și nu este exclus ca, după eșecul de la moțiunea de cenzură de azi, PSD să scadă și mai mult: inclusiv votanții tradiționali ai partidului pot acum să considere că acțiunile iresponsabile în vremuri de criză nu sunt pentru ei.

Dar așa cum PSD, ALDE și Pro România au suferit un eșec îngrozitor azi, la fel de bine se vede tot mai clar succesul de coagulare a Dreptei.

USRPLUS și PMP s-au aliat cu PNL și au refuzat să participe la dezbaterea moțiunii, semnal puternic de unitate pe frontul ne-PSD.

Tăriceanu și-a atins limita

În acest ultim sondaj IMAS, USRPLUS se află la 18,3%, cu peste un procent faţă de luna anterioară, iar o scădere a PSD coroborată cu rămânerea pe dinafară din viitorul Parlament a ALDE ar spori și mai mult atât scorul PNL după alegerile viitoare, cât și al celui de-al doilea partid, care ar putea fi USRPLUS.

Partidul condus de Victor Ponta, Pro România, reuşeşte să depăşească din nou 10%, fiind la o intenţie de vot de 10,6%, după ce în iulie ajunsese la 9,7%.

UDMR staţionează deasupra pragului electoral cu 5,7%, după ce în iunie era creditată cu doar 3,4%, iar în iulie înregistra o revenire (5,6%).

PMP rămâne sub limita care i-ar permite să intre în Parlament (4,1%), dar la toate alegerile când a fost așa, în sondaje, partidul lui Traian Băsescu a reușit să treacă cu brio pragul electoral, vezi ultimele alegeri europarlamentare din 2019.

În plus, faptul că PMP a depus liste și are candidați în foarte multe locuri din țară poate propulsa partidul spre un scor bun la alegerile locale, care poate fi ”trambulină” pentru alegerile parlamentare viitoare.

ALDE, în schimb, pare mort deja. În această ultimă măsurătoare, este cotat cu doar 2,4% din intenţiile de vot, adică are liber spre disoluție.

Pentru formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu este cel mai slab scor, reprezentând mai puţin de o treime din procentajul pe care îl avea în urmă cu exact un an (7,4% în august 2019).

Barometrul Europa FM a fost realizat de IMAS în perioada 6-26 august, pe un eşantion de 1010 persoane şi are o marjă de eroare de 3,1%.

VEZI ȘI:

Alina Gorghiu: ”USR e partenerul cu care mă aștept să facem Guvernul după decembrie 2020”

Moarte, românilor! Au ales Ciolacu, Ponta și Tăriceanu noul slogan electoral?

1 comment

Leave a reply