sâmbătă, iunie 25

Soldații din regimentul Azov ar putea fi declarați teroriști de Curtea Supremă a Rusiei

Sute de soldați ucrainieni din uzina Azovstal s-au predat după ce Kremlinul a asigurat că vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale. La câteva ore după predare, un comunicat al Ministerului Justiției de la Moscova a anunțat că, pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei va decide, dacă Regimentul de voluntari ucrainean Azov este organizație teroristă.

Temerile soțiilor acestor militari vis-a-vis de cât de oportună este predarea, riscă să se adeverească. Patru ucrainience au ținut, acum câteva zile, o conferință de presă online în care spuneau că, dacă vor fi luați prizonieri, soții lor vor fi torturați până la moarte.

Curtea Supremă a Rusiei va decide, pe 26 mai, dacă Regimentului de Voluntari Ucrainean Azov este organizație teroristă, informează suspilne.media care citează un comunicat emis de serviciul de presă al Ministerului Justiției din Federația Rusă.

„Moscova numește regimentul neo-nazist și îl acuză de crime de război,” precizează publicația ucraineană care adaugă că autoritățile de la Moscova au deschis deja un dosar penal vis-à-vis de membrii acestui regiment.

„Comisia de Investigații a Rusiei a anunțat că va interoga militarii ucraineni care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol.”

„Anchetatorii ruși îi vor identifica pe naționaliști, îi vor verifica dacă sunt implicați în crime împotriva civililor, iar informațiile obținute în timpul interogatoriilor vor fi comparate cu alte date din cauzele penale”, a spus Comisia de Investigații într-un comunicat.

Peste 250 de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse, iar Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii uzine. Reuters scrie că „președintele Vladimir Putin ar fi garantat personal că prizonierii vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale.” Informația privind declararea regimentului de la Azovstal drept organizație teroristă, a apărut după ce ucrainenii s-au predat. (integral RFI)

Leave a reply