Relațiile la vârful PNL au rămas tensionate după atacul la Ludovic Orban declanșat de Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, și Robert Sighiartău, secretar general al partidului.
Aceștia, acuzând o nemulțumire generală în special din partea organizațiilor liberale din Ardeal, i-au cerut public demisia lui Orban pentru felul în care a negociat posturi și influență în noul Guvern alături de USRPLUS și UDMR.
De la acel episod, nu s-a mai întâmplat nimic special până azi, când conducerea PNL s-a reunit pentru validarea prefecților liberali.
Liderii PNL, reuniți luni în ședința Biroului Executiv (BEX), au validat aproape în unanimitate negocierea cu celelalte partide din coaliție în privința numirii prefecților.
Potrivit acestora, singura abținere a fost din partea secretarului general al partidului, Robert Sighiartău, care a reproșat, printre altele, că prima opțiune la negociere a fost numirea de către PNL a prefectului din Sibiu și nu a celui din București.
Sighiartău: ”Coaliția trebuie să fie puternică”
”Clujul a adus cel mai mare număr de voturi pentru PNL. Coaliția trebuie să fie puternică, nu trebuie să dăm ocazia naționaliștilor să speculeze situația de la Satu Mare, unde tot UDMR va numi prefect, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani. Trebuia, dacă tot am pierdut ministerele importante, să compensăm numirea prefecților cu alegerea preferențială”, ar mai fi spus Sighiartău în cadrul ședinței BEX.
Persoanele care vor ocupa efectiv cele 23 de funcții de prefecți care revin PNL vor fi stabilite în perioada următoare, nominalizările urmând a fi făcute de organizațiile județene într-o săptămână, au mai precizat sursele citate de G4Media.
Mai mulți lideri liberali au explicat însă că Robert Sighiartău mai este secretar general al PNL ”doar cu numele”, el fiind tras pe linie moartă de Ludovic Orban după tentativa de puci eșuată de la finalul anului trecut, când a convocat de unul singur o ședință a Biroului Politic Național al partidului, nemulțumit fiind de negocierea privind împărțirea ministerelor între PNL – USR PLUS și UDMR.
Potrivit negocierii din coaliție, PNL va ocupa 23 de prefecturi, respectiv: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistrița, Alba, Brașov, Mureș, Hunedoara, Caraș Severin, Bihor, Călărași, Olt, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Vrancea, Iași, Neamț și Botoșani.
Prima opțiune a liberalilor a fost județul Sibiu, cedând Bucureștiul celor de la USR PLUS și Clujul celor de la UDMR.
Va pleca până la urmă omul lui Boc din PNL?
Săptămâna trecută, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că le-a cerut lui Ludovic Orban și lui Florin Cîțu să numească un prefect liberal la Cluj, în locul prefectului UDMR decis de coaliția de guvernare. În caz contrar, Tișe a amenințat cu demisia din partid.
La jumătatea lunii ianuarie, a izbucnit primul scandal la vârful PNL odată cu atacul lui Rareș Bogdan la Ludovic Orban.
„Vă spun o chestiune dureroasă. Uneori mi se părea că atunci când eram la măsuța mea de realizator cu o audiență foarte mare și o influență foarte mare în emisiune aveam mai multă putere decât ca prim-vicepreședinte al partidului de guvernământ. Partidul nu a fost condus clasic, tradițional, așa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a declarat prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, la Aleph News.
Emil Boc, pomenit de Rareș Bogdan în declarația sa de mai sus, și-a arătat public nemulțumirea, în weekendul trecut, pentru faptul că PNL nu a obținut postul de prefect la Cluj.
Congresul, singura soluție pentru calmarea apelor liberale
Primarul din Cluj-Napoca a evitat însă să îl atace tranșant pe liderul PNL, spunând că relațiile dintre echipa lui Orban și nemulțumiții din partid vor fi subiect de discuție în interiorul formațiunii liberale, nu în public.
Totuși, deși Boc nu alimentează spirala tensiunilor în presă, Alin Tișe, președintele CJ Cluj face exact acest lucru, lăsând de înțeles că este ”brațul înarmat” al fostului premier în lupta cu centrul.
Deși apele s-au mai liniștit la vârful PNL după ieșirea la rampă a lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, nemulțumirile liderilor ardeleni (în cazul prefecților PNL, dar și al altor funcții negociate de liberali cu USRPLUS în noua guvernare) arată că relația dintre echipa lui Ludovic Orban și opoziția din partid rămâne una tensionată.
Cel mai probabil, ea nu va putea fi tranșată decât la viitorul Congres al PNL prevăzut în vara sau toamna anului acesta.