miercuri, noiembrie 30

Siegfried Mureșan: ”Vești bune pentru R. Moldova. PE cere accelerarea procesului de extindere a UE”

0
28

Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, anunță că, miercuri, a fost adoptată o rezoluție prin care Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare pentru statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum Republica Moldova.

”Vești bune pentru Republica Moldova. Parlamentul European cere accelerarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Am adoptat, cu largă majoritate, poziția Parlamentului European cu privire la noua strategie de extindere a Uniunii Europene: 502 voturi „pentru”, 75 „împotrivă” și 61 „abțineri”. În rezoluția adoptată astăzi, cerem accelerarea procesului de aderare pentru statele ce își demonstrează clar parcursul democratic și proeuropean, precum Republica Moldova”, afirmă eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, scrie rfi.

De asemenea, PE a solicitat acordarea de sprijin tehnic suplimentar și acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană.

În pofida situației dificile din Republica Moldova, cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău reușesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările Comisiei Europene din luna iunie privind acordarea statutului de stat candidat. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al țării. Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim autorităților și cetățenilor Republicii Moldova și mai mult sprijin pentru realizarea următorilor pași în procesul de aderare”, a conchis Siegfried Mureșan.

Săptămâna trecută, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova a anunțat că alocările pentru R.Moldova au crescut în bugetul Uniunii Europene în 2023. Mai exact, este vorba despre o creștere de 210 milioane de euro a alocărilor pentru sprijinirea țărilor din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina. Banii vor putea fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Totodată, Siegfried Mureșan a subliniat că Republica Moldova este stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene.”Trebuie să creștem sprijinul pentru Moldova în următorii ani pentru a-i ajuta să treacă peste crizele care se confruntă și să se pregătească de aderarea la Uniunea Europeană”.

Leave a reply