sâmbătă, decembrie 2

Siegfried Mureșan: ”România nu a depus încă planul REPowerEU la Comisie, nu avea cum să fie respins”

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține, într-o postare pe Facebook, că planul REPowerEU al României nu avea cum să fie respins de Comisia Europeană deoarece nu a fost încă depus. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat, joi, că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro.

Ce a scris Siegfried Mureșan pe Facebook:

”Planul „REPowerEU” al României nu poate fi respins de Comisia Europeană înainte de a fi depus de țara noastră
Informația referitoare la faptul că Planul „REPowerEU” al României – prin care vom investi 1,4 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, în sectorul energetic – ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă.

România nu a depus încă acest plan la Comisie, astfel că nu avea cum să fie respins.

De altfel, am fost informați oficial încă din luna aprilie, într-o ședință publică a Parlamentului European, că doar Franța și Estonia vor depune planurile până la sfârșitul lunii respective.

Informația ne-a fost transmisă atunci de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Planul „RepowerEU” este un instrument nou pe care l-am aprobat în luna februarie a acestui an, după ce l-am negociat la nivel european timp de nouă luni.

În calitate de co-raportor al Parlamentului European pentru acest plan, îmi doresc ca toate statele să se miște cât mai repede și să depună planurile pentru a începe cât mai repede investițiile în energie.

Dar realitatea este că doar 2 state membre din 27 au depus planurile în primele 2 luni de la aprobarea legislației europene.”

Dragoș Pîslaru afirmă că Guvernul de la București, într-o totală lipsă de transparență, a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv. (integral)

Leave a reply