sâmbătă, octombrie 12

Siegfried Mureșan: PE cere CE să fie creată o unitate specială dedicată Rep. Moldova

0
780

La cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană care se va desfășura mâine la Bruxelles, va fi propusă crearea în cadrul Comisiei Europene a unei structuri speciale dedicate Rep. Moldova reieșind din statutul de candidat la aderare. Despre aceasta a anunțat copreședintele Comitetului, euro deputatul Siegrfied Mureșan în cadrul unei conferințe de presă comune cu deputatul Mihai Popșoi, potrivit Radio Chișinău.

În cadrul reuniunii vor fi puse alte subiecte prioritare precum oferirea de mai mult ajutor tehnic în implementarea de către Rep. Moldova a recomandărilor Uniunii Europene, impunerea unui pachet de sancțiuni pentru oligarhii asociați cu Kremlinul, care încearcă să destabilizeze situația în Rep. Moldova, accelerarea procedurilor de oferire a asistenței financiare de 140 de milioane de euro și consolidarea sectorului energetic al Rep. Moldova și Uniunii Europene. Vicepreședintele Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan.

Rep. Moldova și Uniunea Europeană conlucrează mai strâns ca niciodată. Rep. Moldova și-a  exprimat clar interesul de a se alătura Uniunii Europene. Avem obligația de a-i oferit întregul suport de care are nevoie. De aceea, ca și Parlament cerem Comisiei Europene ca, în cadrul Directoratului General pentru Vecinătate, să fie creată o unitate specială dedicată Rep. Moldova reieșind din statutul de candidată la aderare. Rep. Moldova nu poate fi lăsată în același grup cu Georgia, Armenia și Azerbaidjan care rămân în urmă”, a spus Siegfried Mureșan.

Siegrfied Mureșan s-a referit la acțiunile de destabilizare anti guvernare organizate la Chișinău subliniind necesitatea sancționării celor care le coordonează și le plătesc.

La rândul său Mihai Popsoi a vorbit despre provocările cu care se confruntă Rep. Moldova ca urmare a războiului din Ucraina, dar și a războiului hibrid pe care Rusia îl duce în țara noastră, inclusiv cu sprijinul unor oligarhi fugari de justiția moldovenească precum Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

El și-a manifestat speranța că UE va impune un pachet de sancțiuni pentru acești oligarhi, după exemplul autorităților americane.

Ne dorim un regim al sancțiunilor internaționale, care pe de-o parte să facă mult mai dificilă cheltuirea acelor bani de către oligarhii din Rep. Moldova acolo unde se află ei, pe deoparte, pe de altă parte, acest regim  de sancțiuni internaționale, va fi și un imbold, un mesaj clar către justiția din Rep. Moldova că trebuie să își facă treaba.  Da, ca cetățean și politician din Rep. Moldova,  consider că este rușinos ca o instanța din Rep. Moldova să nu emită o decizie, oricare ar fi, în Curtea de Apel, după ce instanța primară l-a condamnat pe Ilan Șor, în 2016”, a declarat Mihai Popșoi.

Răspunzând jurnaliștilor Mihai Popsoi a menționat că deocamdată aderarea la NATO nu are susținere populară, din cauza propagandei duse de Rusia în Rep. Moldova pe parcursul celor 30 de ani de independență.

Cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană se va desfășura joi, 23 martie, la Parlamentul European.

La reuniune participa miniștri din Guvernul Republicii Moldova, reprezentanți ai Comisiei Europene, alături de deputați din Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova. Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană este un for legislativ care se întrunește de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Leave a reply