Siegfried Mureșan: ”Dosarul transnistrean trebuie rezolvat înaintea aderării Rep. Moldova la UE”

0
346

A susține Republica Moldova și Ucraina pentru aderarea la UE nu este doar o datorie față de oamenii din aceste state, ci este și în interesul Uniunii Europene, declară pentru rfi eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan, președintele Delegației PE pentru relațiile cu Republica Moldova.

Consiliul European se reunește joi și vineri la Bruxelles, după ce Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țări candidate Ucrainei și Republicii Moldova.

Siegfried Mureșan spune că ”la aceste aspirații ale cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina, UE are obligația de a da un răspuns pozitiv, de a acorda astăzi la Consiliul European statutul de candidate pentru aderarea la UE Republicii Moldova și Ucrainei, de a oferi de asemenea o perspectivă europeană Georgiei, dar sigur că în Georgia problemele sunt mai mari, Guvernul nu este atât de ambițios pe agenda de reformă ca Guvernul Republicii Moldova (…).

Vom confirma astăzi prin vot în plenul Parlamentului European solicitarea noastră de acordare imediată a statutului de state candidate pentru Republica Moldova și Ucraina și așteptăm ca Consiliul European să confirme în mod oficial această decizie (…). A susține Moldova și a susține Ucraina nu este doar o datorie față de oamenii din aceste state, ci este și în interesul UE”.

Eurodeputatul PNL/PPE declară că problema transnistreană trebuie rezolvată până la aderarea propriu-zisă a Republicii Moldova la UE: ”Chestiunea transnistreană va trebui soluționată înainte de aderarea Republicii Moldova la UE, acest lucru este clar. Faptul că încă nu există o soluție pe acest dosar în momentul de față nu trebuie să ne împiedice de la a parcurge toate etapele în vederea aderării la UE, putem face multe progrese, în multe domenii, în paralel cu soluționarea chestiunii transnistrene (…).

Decizia de azi a Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de stat candidat este o decizie istorică, este cel mai important lucru făcut de UE pentru Republica Moldova și este cea mai bună bază pentru continuarea integrării și pentru deciziile viitoare”.

Leave a reply