Siegfried Mureșan: „Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova cere începerea negocierilor Rep. Moldova de aderare la UE”

0
156

Europarlamentarul PNL susține, într-o postare pe rețelele de socializare, că Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și crearea unui regim de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze Moldova.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, membrii omitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE – Moldova au adoptat astăzi la Bruxelles o declarație în care solicită începerea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană.

„Republica Moldova și cetățenii săi au demonstrat că vor să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova a realizat mari progrese în ultimul an pentru apropierea de UE, în pofida provocărilor cu care se confruntă și a amenințărilor dinspre Federația Rusă. Tocmai de aceea, trebuie să oferim Republicii Moldova mai multă claritate cu privire la pașii care urmează acum, după acordarea statutului de stat candidat în 2022. Din acest motiv, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, imediat după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în 2022”, a transmis eurodeputatul, potrivit unui comunicat de presă.

Eurodeputatul punctează că Federația Rusă face „tot posibilul să destabilizeze Republica Moldova prin instrumente hibride de agresiune, precum dezinformarea, manipularea și șantajarea Moldovei cu livrările de gaz”.

„Rusia este puternic sprijinită în acest efort de oligarhii din Republica Moldova care se folosesc de oameni și orchestrează proteste pentru a destabiliza țara. Acești oligarhi vor ca Republica Moldova să rămână departe de Uniunea Europeană, justiția să nu se reformeze, iar ei să poată fura în continuare fără a fi pedepsiți. Tocmai de aceea, noi cerem instituțiilor Uniunii Europene crearea unui regim de sancțiuni asemănător celui pe care l-am adoptat pentru sancționarea persoanelor din Federația Rusă care susțin războiul din Ucraina. Vreau să ne asigurăm că toate activele acestor oligarhi din țările Uniunii Europene sunt înghețate astfel încât ei să nu mai poată finanța false proteste și să nu mai încerce să corupă instituțiile Republicii Moldova”, a adăugat liberalul.

Siegfried Mureșan susține că în contextul amenințărilor de securitate trebuie crescut sprijinul acordat Republicii Moldova: „Uniunea Europeană a creat anul trecut HUB-ul pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova. Acest hub a ajutat Moldova să-și securizeze mai bine granițele în ultimele luni. Cu toate acestea, este nevoie să întărim hub-ul pentru a crește eficiența lui. De aceea, cerem creșterea resurselor financiare pentru funcționarea acestui instrument”. (articol integral adevarul)

Leave a reply