Siegfried Mureşan: „Cancelarul Austriei ar face bine să renunţe la caracterul antieuropean al discursului”

0
157

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, a transmis că șeful de la Vienă ar trebui să renunțe la caracterul antieuropean și populist al discursului său, invitându-l la masa discuțiilor pentru găsirea unor soluții privind presiunea migraționistă.

Eurodeputatul a susținut că, în contextul blocării aderării României la Schengen pe tema presiunii migraționiste cu care se confruntă acest stat, „în situația de față, când Austria are într-adevăr multe persoane solicitante de azil, calea europeană este calea corectă, nu atacurile la adresa Uniunii Europene, nu atacurile la adresa celorlalte state membre ale Uniunii Europene”.

Totodată, acesta a dat exemplul Moldovei, care „are un PIB de șapte ori mai mic decât doar PIB-ul Vienei”, însă atunci „când a avut anul trecut 100.000 de refugiați din Ucraina, a devenit mai proeuropeană, nu mai antieuropeană”. „Ceea ce a făcut Republica Moldova poate fi o lecție bună și pentru Austria”, a conchis eurodeputatul.

Eurodeputatului PNL a mai subliniat că „soluțiile la problemele Austriei sunt europene, nu sunt antieuropene”.

„Ca atare, cancelarul ar face bine să renunțe la caracterul antieuropean al discursului său, la caracterul populist și să ne așezăm la masă realmente să căutăm soluții, care să funcționeze în realitate, să reducă presiunea migraționistă asupra Austriei și să-i permită, cu calm, să-și ridice obiecția nejustificată împotriva aderării României la Spațiul Schengen”, a mai subliniat Siegfried Mureșan cu privire la cancelarul Karl Nehammer, scrie adevarul.

În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, însă dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu statele-problemă. De altfel, este de preferat să fie depuse toate eforturile pentru accederea la spațiul de liberă circulație european în 2023, dat fiind că în 2024 urmează alegerile europarlamentare.

Leave a reply