SIDEX a murit, trăiască Liberty! Galaţiul dă semnalul noii „revoluţii industriale”, în epoca economiei VERZI

0
1154

În epocile PSD, mai ales sub Guvernul Năstase, România şi-a îngropat marile valori industriale. SIDEX Galaţi, un combinat-lider la nivel mondial după Revoluţie, a fost jefuit de mafia politică până când a fost practic distrus. Privatizarea sa n-a mai ajutat la nimic, colosul siderurgic era deja mort. 

Adrian Năstase a semnat parastasul Sidex (foto: cetateanul.net)

Aşa s-a întâmplat cu multe dintre „perlele” industriei româneşti, de la ARO Câmpulung până la fabricile de la Târgovişte sau Câmpia Turzii.

Guvernul Adrian Năstase a decis să vândă combinatul pe motiv că prăbusirea lui ar fi însemnat prăbuşirea întregii economii româneşti.


În ciuda pierderilor, în 2001 Sidex Galaţi avea 27.000 de angajati, exporta jumătate din producţie, realiza 5% din PIB României şi influenţa încă un sfert din acesta.

Iar pierderile erau provocate chiar de corupţia guvernărilor PSD-PDSR-FDSN-FSN, acelaşi partid cu mai multe denumiri condus de Ion Iliescu şi camarila sa.

Detalii despre România furată prin SIDEX, în excelentul documentar al jurnaliştilor de la Digi24.ro.

Indianul Lakshmi Mittal, deţinătorul Mittal Steel, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a cumpărat SIDEX-ul pe nimic practic, dar cu timpul s-a dovedit că ceea ce se anunţa privatizarea salvatoare a devenit un dezastru total.

În timpul operării de către ArcelorMittal (cum a fost redenumit SIDEX după privatizare), în cadrul combinatului s-au închis patru din cinci furnale şi numărul de angajaţi s-a redus cu peste 80%, de la 27.000 la 5.100 în 2018.

SIDEX a murit, dar nu şi memoria combinatului

Dar Galaţiul pare să arate că nu se predă acestui măcel politic început în vremea lui Ion Iliescu.

Începând cu 1 iulie 2019, Liberty Steel, companie controlată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, a preluat combinatul Sidex Galaţi de la Lakshmi Mittal.

Prima măsură concretă a noilor indieni de la cârma combinatului Sidex din Galaţi a fost să rede­nu­mească combinatul ArcelorMittal în Liberty Galaţi. Jon Bolton, CEO-ul Liberty Steel Continental Europe, în prima apariţie în presa din România de la semnarea înţelegerii, a declarat pentru ZF că îşi asumă ţinta de a creşte cifra de afaceri a combinatului „în mod semnificativ“ până în 2022.

„Liberty este un investitor pe termen lung. Planurile pentru Galaţi sunt să creştem şi să investim. Vom face o evaluare comprehensivă în primele 100 de zile de la achiziţie pentru a explora în detaliu oportunităţile de creştere şi investiţii. Ţinta noastră este să ne majorăm vânzările în mod semnificativ până în 2022“, a spus Bolton.

Anul trecut a fost primul an din ultimul deceniu în care Sidex a intrat pe profit, după ce a adunat mai bine de 2 miliarde de lei pierderi între 2012 şi 2017.

Ludovic Orban: „Obiectivul nostru este să reindustrializăm România”

Premierul Orban, la combinatul din Galaţi

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, la Galaţi, că în următorii 10 ani România va investi peste 40 de miliarde de euro în infrastructura de transport şi 25 de miliarde în domeniul energiei.

Şeful Executivului a vizitat Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi, unde a participat la ceremonia de semnare a cinci memorandumuri importante pentru dezvoltarea combinatului şi a economiei româneşti, prilej cu care a precizat că obiectivul Guvernului este reindustrializarea României, dar şi dezvoltarea infrastructurii de transport şi a celei energetice.

„În ceea ce priveşte marile proiecte de infrastructură, în următorii 10 ani România va investi peste 40 de miliarde de euro în dezvoltarea infrastructurii de transport. De asemenea, va exista un angajament pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul energiei, de cel puţin 25 de miliarde de euro, în următorii 10 ani. Obiectivul nostru este să reindustrializăm România, să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a atrage noi investiţii pentru a dezvolta capacităţi industriale, pentru a reuşi cu adevărat să producem competitiv cât mai multe lucruri în România fructificând toate oportunităţile care ne vor fi oferite de dezvoltările de pe piaţa europeană, de pe cea internaţională. Din acest motiv vreau să asigur investitorii de la Liberty că fac o investiţie care va da roade atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung”, a spus Orban, citat de Agerpres.

Premierul a subliniat faptul că cele cinci memorandumuri reprezintă un pas „extrem de îndrăzneţ şi de important” pentru viitorul combinatului de la Galaţi, dar şi pentru viitorul economiei româneşti, într-o perioadă în care criza epidemică a provocat o criză economică.

Iohannis şi Orban le-au promis oamenilor, în campanie, că dacă vor avea puterea în Parlament vor reface infrastructura României. Deocamdată, tot PSD are majoritatea…

„Într-o perioadă în care criza epidemică a provocat o criză economică, provocând o contractare a economiilor europene şi o reducere a cererii pe piaţă, de asemenea, într-o perioadă în care Comisia Europeană lansează un program foarte important pentru Europa, şi anume Pactul Verde, care reprezintă mai degrabă o ameninţare asupra industriilor poluante decât sursă de competitivitate, iată că echipa care deţine şi conduce combinatul de la Galaţi face nişte paşi extrem de îndrăzneţi asumându-şi obiectivul de a transforma combinatul de la Galaţi în ceea ce se numeşte combinat verde, neutral din punctul de vedere al emisiilor de bioxid de carbon. Drumul pe care a pornit combinatul este un drum sinuos, care va necesita foarte multe investiţii şi o spun din capul locului, Guvenul este gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti”, a afirmat Orban.

Miercuri, la combinatul din Galaţi s-a semnat un memorandum între Liberty Galaţi şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care unitatea siderurgică îşi asumă să devină, în următorii 10 ani, primul combinat siderurgic din Europa cu cea mai mică amprentă de carbon, deziderat ce va fi posibil prin investiţii în valoare de circa 1,2 miliarde euro în sisteme moderne de producţie a oţelului, prin intermediul cuptoarelor cu arc electric, investiţii care vor asigura o creştere a producţiei de la 2 la 4 milioane de tone de oţel pe an.

De asemenea, combinatul a încheiat un alt parteneriat cu Eximbank, pentru contractarea de credite bancare cu garanţii guvernamentale.

Marea alianţă înter-ministerială pentru salvarea industriei

Totodată, combinatul a semnat un memorandum cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, pentru înfiinţarea Academiei Liberty (centru de cercetare şi formare a viitorilor ingineri siderurgişti), precum şi un memorandum cu Institutul Român de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopie, parteneriat care va demara cercetarea pentru folosirea hidrogenului în fabricarea fontei – o tehnologie care va contribui substanţial la atingerea obiectivului – zero amprenta de carbon.

Un alt memorandum a fost semnat cu Romgaz pentru un potenţial parteneriat în asociere între părţi pentru a construi o nouă termocentrală pe gaze naturale în incinta Liberty Galaţi.

„Vorbim de cele mai mari investiţii din România şi sper din Europa, de 1,2 miliarde de euro, în următorii cinci ani. Vorbim de o investiţie mare, de o investiţie care ar trebui să transforme combinatul siderurgic de la Galaţi până în 2030 neutru din punctul vedere al emisiilor de CO2. Va începe o investiţie care va utiliza gazul şi ulterior va folosi hidrogenul. Practic, vor fi pionierii siderurgiei verzi din Europa şi sunt convins că în urma acestei investiţii competitivitatea siderurgiei din Galaţi va deveni de urmat de către alţii”, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.

Leave a reply