Sicilia ordonă: afară cu imigranții! Teama de răspândirea COVID 19 reaprinde tensiunile la Roma

0
797

Sicilia spune „stop, imigranților!”, declanșând o criză politică națională și o dispută puternică între guvernele centrale și regionale (Sicilia este una dintre cele patru regiuni autonome înființate de Adunarea Constituantă italiană, în 1948).

Măsura drastică a fost anunțată de Nello Musumeci, liderul unui partid autonomist, ales președinte al Siciliei în 2017 cu voturile de centru-dreapta:

Nello Musumeci

„Sicilia nu poate continua să sufere această invazie de imigranți, în timp ce Europa se uită în altă parte, iar Guvernul central de la Roma nu face nimic. Destul: până acum am avut prea mult respect instituțional pentru această urgență. Cu o ordonanță, pornesc evacuarea tuturor punctelor hot-spot (locuri de înregistrare a imigranților) și a centrelor de primire”.

Musumeci a luat decizia după o zi tensionată și complicată cu debarcări de imigranți, care continuă să sosească în ultimele săptămâni din cauza vremii bune din Mediterană. Mulți dintre cei sosiți sunt purtători de coronavirus. Musumeci a dat chiar Guvernului un termen-limită de 24 de ore pentru a proceda la evacuarea imigranților din insulă:

„Mâine (pentru astăzi), la miezul nopții, toți imigranții trebuie scoși de pe insulă. Trebuie să se activeze imediat o linie aeriană pentru ca Sicilia să se elibereze de aceste structuri rușinoase, începând cu insula Lampedusa, care depinde administrativ de Sicilia”, a sunat somația lui Musumeci.

Guvernul de la Roma îl pune la punct pe Musumeci

Imediat, Guvernul l-a informat pe președintele sicilian că imigrația este o problemă de competență a statului, deci o ordonanță regională nu poate modifica măsurile executivului. În orice caz, surse din Ministerul de Interne au lămurit că nu se urmărește o luptă cu președintele sicilian Musumeci, deoarece există dovezi clare că insula se află sub presiuni excepționale din cauza imigrării.

Guvernul spune că se va face tot posibilul pentru a evita tensiunea și pentru a atenua problema gravă din regiunea respectivă. Pe lângă faptul că își văd satele de primire pentru imigranți saturate (vineri la Lampedusa erau 1.400 de imigranți, când capacitatea sa este de 200), Sicilia se teme și de răspândirea virusului.

Din 874 infectați în prezent cu Covid-19 în regiunea siciliană, mulți sunt imigranți. „Imigranții sunt cel mai important grup de infectați, cu peste 280 de pozitivi, reprezentând între 30 și 40 la sută din numărul total de infectați”, a declarat ministrul sicilian al Sănătății, Ruggero Razza.

Musumeci a primit aplauzele liderilor de dreapta. Aliatul său, Matteo Salvini, într-o campanie electorală permanentă pentru alegerile din 20 și 21 septembrie în șase regiuni italiene, și-a exprimat solidaritatea cu președintele sicilian: „Porturi larg deschise, debarcări continue, revoltă a administratorilor locali. Acest guvern clandestin nu mai poate fi pus la punct ”, a scris Salvini într-un tweet.

În timp ce guvernul îi spune lui Musumeci că ordonanța sa nu are nicio valoare, președintele sicilian a fost acuzat că este iresponsabil de liderii partidelor de centru-stânga care formează coaliția de guvernare. Matteo Orfini (PD) a cerut ca „Musumeci să demisioneze dacă nu este în stare să-și gestioneze regiunea”.

Dur a fost de asemenea șeful Securității Partidului Democrat, Carmelo Miceli: „Ordonanța este nelegitimă, transformă Sicilia într-un pământ xenofob”. Musumeci i-a răspuns sec: „Continuăm planul nostru”.

Leave a reply