miercuri, octombrie 4

Și tu, Fritz?! Primarul Timișoarei deschide ușa colaborării USR cu PSD la Timișoara

1
2835

În timp ce, la București, USR continuă să confirme blatul USR-PSD, prin menținerea lui George Dircă ca adjunct al lui Florin Iordache, în țară se extinde semnalul rupturii USR-PNL produse prin votul pentru șefia Consiliului Legislativ.

Dacă Dan Barna, liderul USR, a ieșit din primul moment la atac față de PNL, Dacian Cioloș și colegii săi din PLUS au preferat să nu se pronunțe până acum, din cauza situației delicate.

Oricum, răul e făcut și asocierea USR cu PSD nu mai e deja un accident, având în vedere situația de la Timișoara. Aici, noul primar ales, Dominic Fritz, de la USR, a dat deja o declarație publică din care rezultă că e posibil să facă alianță cu PSD în Consiliul local.

Ca și în cazul votării cuplului Iordache-Dircă, și aici, cei de la USR au aruncat vina pe PNL.

„Eu am spus că până luni seară o să vreau să știu foarte clar dacă da sau nu, PNL, sub conducerea lui Nica vrea să facă o majoritate cu noi în Consiliul Local și Consiliul Județean. Dacă după luni seară, ei revin și zic că nu vor, o să trebuiască să analizez alte opțiuni. Chiar sunt curios la ce se gândește domnul Nica, cu cine vrea să facă o majoritate, care sunt alte opțiuni. Eu încă sunt încrezător că putem ajunge la o concluzie, dar de astăzi noi, cei care ne dorim politică bazată pe transparență, pe principii, trebuie să fim și mai atenți. (…) În momentul acesta este în mâinile domnului Nica dacă vrea ca PSD sau PRO România să facă parte din guvernare. El este singurul om care decide. (…) O să încep să vorbesc cu toți cei care au fost votați de timișoreni, inclusiv cu consilierii care fac parte din PSD și PRO România. O să analizez situația luni seară” a declarat Dominic Fritz, potrivit publicației Opinia Timișoarei.

Declarațiile belicoase făcute miercuri de liderul USR, Cătălin Drulă, au aruncat în aer alianța PNL-USR în Timiș și în Timișoara. Liberalii s-au declarat jigniți de Drulă, care spusese că USR nu mai acceptă să facă guvern cu PNL dacă va fi tot Ludovic Orban prim-ministru, și au întrerupt negocierile pentru Consiliul Județean, negocieri conduse din partea USR exact de Cătălin Drulă.

USR continuă cu discursul radical anti-PNL și riscă foarte mult

George Dircă (USR) va lucra cu Florin Iordache (PSD), cel care le-a arătat degetul mijlociu USR-iștilor din Parlament

La București, se mărește prăpastia dintre PNL și USRPLUS. De fapt, mai degrabă între PNL și USR, căci PLUS nu are nicio vină pentru votarea cuplului Florin Iordache (PSD)-George Dircă (USR) la șefia Consiliului Legislativ, dar nici nu se poate pronunța public anti-USR din pricină că sunt împreună într-o alianță, iar alegerile sunt foarte aproape pentru a mai putea schimba ceva.

Situația devine foarte complicată. O dată, din cauză că scandalul afectează puternic încrederea în USRPLUS, în ciuda eforturilor de a arunca vina în altă parte. Apoi, urmare a degradării accelerate a relației cu PNL, partidul care va câștiga probabil detașat alegerile din 6 decembrie.

Dacă liderii USRPLUS nu schimbă nimic în perioada următoare, radicalizarea poate ajuta USRPLUS să mai crească scorul alianței, foarte slab la locale (sub 7%, de peste trei ori mai mic decât la europarlamentare – 22%), dar riscă să arunce USRPLUS în afara viirorului Guvern. Or, asta înseamnă practic condamnarea la moarte politică.

Dacă USRPLUS nu va face coaliție de guvernare cu PNL, nu va mai rezista până la alegerile viitoare de peste 4 ani. Or, asta nu-l va ajuta nici pe Dominic Fritz la Timișoara (nu va putea face nimic în oraș fără o relație bună cu Guvernul), nici partidele din alianța care l-a propulsat primar.

VEZI ŞI:

INTERVIU. Eugen Tomac: ”USR a greșit flagrant. Nu Orban l-a propus pe Dircă adjunctul lui Florin Iordache”

Cum poate repara USR eroarea de la votul pentru ”Ciordache”

DOCUMENT. Plângerea PLUS după ce clanul Morega a penetrat listele parlamentare ale USR la Gorj

Se-alege praful de guvernarea PNL-USRPLUS? Mărul discordiei: votarea lui ”Ciordache”

1 comment

Leave a reply