Și tu, Bolsonaro?! Încă un lider de stat care se infectează după ce a râs de COVID 19

0
1391

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a dat pozitiv la testul coronavirus, după cum a anunțat el însuși la televizor marți. „A început duminică cu o anumită indispoziție și s-a agravat luni, cu oboseală, febră, dureri musculare”, a spus Bolsonaro.

Nu este singurul caz de lider de stat sau de opinie care dă pozitiv după ce a contestat infecția cu SARS-CoV-2. Sunt celebrele cazurile lui Boris Johnson, premierul Marii Britanii, sau al lui Novak Djokovici, lider mondial în tenisul profesionist, ambii infectați cu coronavirus.

Cu toate acestea, președintele a insistat că el consideră exagerată atenția acordată pandemiei din Brazilia, care cu 1,6 milioane de cazuri pozitive și aproape 65.500 de decese, este a doua țară cea mai afectată din lume.

Testul pozitiv al lui Bolsonaro poate avea efecte imprevizibile asupra anturajului său. Sâmbătă, 4 iulie, Bolsonaro a fost la domiciliul ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Brasilia, Todd Chapman, însoțit de miniștri și militari pentru a celebra independența americană. Fotografiile publicate pe rețelele de socializare îl arătau îmbrățișându-l pe ministrul său de externe, Ernesto Araújo. Ambasadorul Chapman a anunțat că va fi testat pentru coronavirus.

Bolsonaro nu a prezentat rezultatele scrise ale examinării sale, dar și-a repetat pledoaria pentru tratamentul cu hidroxiclorochina, un medicament a cărui eficiență a provocat controverse între autoritățile medicale în combaterea bolii.

„Am luat azitromicină și hidroxiclorochina, ieri, în jurul orei cinci după-amiază și mărturisesc că după miezul nopții am reușit să simt o îmbunătățire. Sunt perfect bine”, a spus președintele.

„Sunt în prim plan, nu îmi evit responsabilitatea și îmi place să fiu printre oameni”, a adăugat el, pentru a-și justifica prezența la mitinguri mari. „Dacă nu aș fi luat preventiv hidroxiclorochina, ar fi putut fi chiar mai rău și chiar aș fi contaminat oamenii.”

Bolsonaro a declarat luni că a fost supus din nou testului coronavirus după ce a raportat o febră de 38 de grade. La întoarcerea la Palacio da Alvorada, a vorbit adepților săi protejat de o mască.

De la începutul crizei din Brazilia, președintele a menținut o atitudine negativă față de boală. Din prima zi a apărat ideea că pandemia a fost promovată de stânga țării sale pentru a paraliza economia și a precipita plecarea sa de la Guvern. Strategia braziliană împotriva virusului, cu unele state care promovează carantina și cu un președinte care strigă în plină în stradă împotriva măsurilor de protecție sanitară, a provocat mare îngrijorare în țările vecine.

În mai, președintele Paraguayului, Mario Abdo Benítez, a declarat că Brazilia este „o mare amenințare” pentru securitatea sănătății țării sale. Paraguay și Brazilia au 700 de kilometri de graniță. Președintele argentinian Alberto Fernández, cu care Bolsonaro menține o dușmănie deschisă, a avertizat, de asemenea, că Brazilia reprezintă un pericol pentru America de Sud.

Bolsonaro s-a referit la „covid-19” drept o stare cu „puțin frig” și a declarat la televiziunea națională că „palmaresul său de atlet” l-a protejat de a dezvolta simptome mai severe, în încercarea de a încuraja oamenii să-și reia activitățile. Președintele a participat de mai multe ori la evenimente cu sute de persoane, fără a purta o mască.

„Nu sunt medic, nu sunt specialist. Ceea ce am auzit până acum este că alte gripe au ucis mai mult decât asta”, a spus el la jumătatea lunii martie, când existau doar 52 de cazuri confirmate de Covid-19 în țara sa. Acum, Brazilia este epicentrul Americii de Sud și un pericol global de răspândire a coronavirusului.

„Nu este chiar atât de rău, este o gripă”, insista Bolsonaro, înainte să o pățească personal.

 

 

Leave a reply