duminică, martie 3

Şi totuşi: de ce are România mai multe cazuri COVID-19 decât Spania?

0
1620

Insistăm asupra unei întrebări la care aşteptăm răspunsuri pertinente din partea autorităţilor: de ce continuă să aibă România mai multe cazuri de persoane depistate pozitiv la testul coronavirus decât Spania, o ţară devastată acum două luni de pandemie?

Bunăoară, luni, autorităţile de la Madrid au anunţat că în ultimele 24 de ore nu au înregistrat NICIUN mort în toată ţara din cauza coronavirus şi doar 48 de cazuri noi.

Prin comparaţie, România a înregistrat un număr aproape triplu: 125 de noi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Practic, păstrând comparaţia, se menţine tendinţa din ultimele zile, una greu de înţeles din postura României.

Sunt mai puţine victime decât în perioada cea mai neagră a pandemiei ( când erau înregistrate de 4-5 ori mai multe persoane infectate într-o zi), dar ce surprinde este că scăderea nu e în pas cu ce s-a întâmplat în ţările puternic afectate din vestul Europei.

Fie că e vorba de Italia, Spania, Franţa sau Germania, în aceste ţări numărul cazurilor s-a redus drastic, de zeci de ori, după măsurile dure de carantină, aplicate chiar tardiv.

Cel mai bun exemplu este cel al Spaniei, care a ajuns de la 9.222 de cazuri de noi infectaţi pe zi la între 100-150 în medie, cam cât are România azi. Deci pe aceeaşi tendinţă, ar fi trebuit ca şi în România numărul de cazuri noi să scadă dacă nu de 100-150 de ori, ca în Spania, măcar de 40 de ori sau chiar de 10 ori.

Or, scăderea în România este de doar 3-4 ori faţă de vârful pandemiei, mult prea slabă, ceea ce arată un nivel prea mare de răspândire al virusului la nivel comunitar.

În plus, ridică semne de întrebare alte trei detalii: numărul de teste, totalul populaţiei şi măsurile de relaxare, care în Spania au deja 6 săptămâni vechime, deci asta ar fi trebui să producă o contagiere şi mai mare decât în România, care a trecut la măsuri de relaxare mai târziu.

Spania are 48 de noi infectaţi, la 47 de milioane de locuitori, iar România – 125 de cazuri, la o populaţie de aproximativ trei ori mai mică!

NU e normal, din punct de vedere al comparaţiei privind tendinţa noilor cazuri de infectaţi, ca România să aibă cam acelaşi număr de pozitivi coronavirus cu Spania, o ţară cu o populaţie de 47 de milioane de locuitori.

De asemenea, iarăşi nu e normal dacă vorbim de numărul de teste, mai puţine în România la mia de locuitori decât în Spania (unde numărul testelor PCR este de peste 4 milioane, undeva spre 10% din totalul populaţiei).

Când numărul de teste este mai mic, evident şi numărul de noi cazuri pozitive depistate este la fel.

Aşadar, luând în calcul aceşti doi parametri – populaţia mai mică şi numărul de teste mult mai mic – rezultă anormal ca România să înregistreze un nivel de infectare zilnic comparabil cu cel al Spaniei. Practic, România are mai multe cazuri decât Spania, pentru că numărul egal de pozitivi noi nu mai rămâne egal raportat la populaţie şi la numărul de testei. De ce are, aşadar, România mai multe cazuri decât Spania?

O explicaţie poate fi relaxarea prematură a măsurilor de carantină şi izolare socială şi nerespectarea de către populaţie cu stricteţe a stării de urgenţă.

„Credeam că este numai un accident şi că acest trend nu va continua”

Virgil Musta

Numărul mare de noi pozitivi stârneşte deja îngrijorare, cel puţin în rândul personalului din sistemul sanitar.

„Dacă numărul de cazuri și numărul de decese vor crește, riscăm să asistăm din nou la unele restricții. Totuși, aș vrea să atrag atenția că trebuie să ținem cont de aceste reguli. Relaxarea se va accentua în măsura în care vom vedea că evoluția pandemică este bună”, a spus Virgil Musta, şeful Secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

VEZI ŞI:

Comparaţie România-Spania pe impactul coronavirusului. E normal acelaşi nivel zilnic de infectare?

Leave a reply