Sexul cu persoane mai în vârstă sau cu mai mult de 10 parteneri – cauză de cancer orofaringian provocat de virusul HPV

1
4558

Virusul papiloma uman (HPV) poate infecta gura și gâtul și poate provoca cancere orofaringiene. Un nou studiu publicat online în revista CANCER, jurnalul evaluat de membri ai Societății Americane de Cancer, a constatat că a avea mai mult de 10 parteneri sexuali de sex oral a fost asociat cu o probabilitate de 4,3 ori mai mare de a avea cancer orofaringian legat de HPV .

Studiul arată, de asemenea, că a avea sex oral la o vârstă mai mică și mai mulți parteneri într-o perioadă mai scurtă de timp (intensitatea sexului oral) a fost asociat cu o șansă mai mare de a avea cancer de gură și gât legat de HPV, relatează ziarul britanic Daily Mail.

Studiile anterioare au arătat că sexul oral este un factor de risc major pentru cancerul orofaringian legat de HPV.

Dr. Virginia Drake

Pentru a examina modul în care comportamentul legat de sexul oral poate afecta riscul, Virginia Drake de la Universitatea Johns Hopkins și colegii ei au studiat 163 de persoane cu și 345 fără cancer orofaringian legat de HPV, pentru a putea să finalizeze un sondaj comportamental.

În plus față de momentul și intensitatea sexului oral, persoanele care au avut parteneri sexuali mai în vârstă când erau tineri și cei care au avut parteneri care au avut relații sexuale extraconjugale au mai multe șanse de a avea cancer orofaringian legat de HPV.

„Studiul nostru se bazează pe cercetările anterioare pentru a arăta că nu doar numărul de parteneri sexuali orali, ci și alți factori neapreciați anterior contribuie la riscul expunerii orale la HPV și la cancerul orofaringian ulterior legat de HPV”, adaugă dr. Drake.

„Deoarece incidența cancerului orofaringian legat de HPV continuă să crească în Statele Unite, studiul nostru oferă o evaluare contemporană a factorilor de risc pentru această boală”, continuă specialista.

„Am descoperit nuanțe suplimentare despre cum și de ce unele persoane poate dezvolta acest cancer, care ne pot ajuta la identificarea celor mai expuși riscului”,  a mai spus dr. Drake.

1 comment

Leave a reply