miercuri, noiembrie 13

Alegem fericirea sau depresia? Serotonina poate face diferenţa

0
1020

Serotonina este un neurotransmițător cu un rol foarte important în reglarea emoțiilor, atenției și memoriei. Aflați cum funcționează și cum să vă mențineți nivelul stabil pentru a vă bucura de o dispoziție bună.

S-au spus multe lucruri în ultima perioadă despre serotonină, un neurotransmițător care este sintetizat în principal în creier și care este adesea numit hormonul fericirii sau neurotransmițătorul fericirii, deoarece joacă un rol foarte important în reglarea reacțiilor chimice legate de starea emoțională

Dr. Miguel Ángel Sánchez González, psihiatru al Serviciului de Psihiatrie al Spitalului Universitar Fundația Jiménez Díaz, a explicat că serotonina sau 5-hidroxitriptamina (5-HT) se obține din transformarea triptofanului (un aminoacid esențial în organism, și este un neuromodulator, o amină biogenă care este legată de alte substanțe chimice, cum ar fi epinefrină, dopamină sau norepinefrină) care neuroregulează dintr-o anumită zonă a creierului, trimițând ordine către cortexul general.

Ce funcții are serotonina?

Serotonina, după cum explică Pablo Eguía, membru al Societății Spaniole de Neurologie (SEN), serotonina participă la reglarea multor funcții ale corpului nostru, la nivelul creierului, în tractul digestiv, în artere sau în trombocite. În general, serotonina ajută la reglarea activității creierului în raport cu atenția, memoria, starea de spirit, pofta de mâncare, dorința sexuală sau temperatura corpului. În multe cazuri, se crede că un nivel scăzut al acestui neuromodulator este una dintre cauzele depresiei. Medicamentele antidepresive conțin serotonină, care ajută la tratarea simptomelor depresiei.

Cu toate acestea, Dr. Sánchez explică: „Știm că medicamentele care cresc serotonina în creier vindecă simptomele depresiei, dar asta nu înseamnă că depresia este o scădere a serotoninei”.

La rândul său, dr. Eguía completează: „Depresia a fost asociată în mod tradițional cu un nivel scăzut de serotonină, dar această presupunere este excesiv de simplă și există multe mecanisme și neurotransmițători implicați în depresie. Ceea ce știm este că unele medicamente care cresc nivelul de serotonină, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), sunt eficiente în tratarea depresiei „.

Depresia este o tulburare complexă, care este de obicei legată de experiențe, relații, frustrări … Așa că doar concentrarea pe o explicație chimică ar fi o greșeală. Potrivit Dr. Sánchez, nu există niciun test care să măsoare serotonina, deși este posibil să-i cunoaștem nivelurile printr-un test de sânge sau o biopsie a materiei creierului de la animale, în experimente, dar el subliniază că aceste informații ar fi inutile.

Se crede, deși nu există încă studii științifice suficiente, că există mai mulți neuroni în tractul digestiv decât în ​​creierul însuși. Psihiatrul Fundației Jiménez Díaz a explicat că există un sistem nervos enteric în sistemul gastrointestinal, care este format dintr-un set de neuroni interconectați care se găsesc în peretele tractului digestiv și sunt responsabili pentru mișcarea care se produce înăuntru, zdrobind mâncarea și făcând-o să continue pe drumul său, fără ca noi să ne dăm seama.

O dovadă în acest sens este că persoanele care suferă de droguri serotonergice prezintă adesea tulburări gastrointestinale la începutul administrării medicamentului, deoarece acea serotonină este responsabilă și de modularea nivelurilor acestui neurotransmițător în intestin.

Cum să îmbunătățești starea de spirit

Întrucât nu a fost posibil să se demonstreze că depresia sau starea de spirit scăzută este consecința exclusivă a scăderii nivelului de serotonină, cea mai bună modalitate de a încerca să ne regăsim bine în câmpul emoțional, așa cum a explicat Dr. Miguel Ángel Sánchez González, este menținerea obiceiurilor sănătoase, care includ:

  • O dietă bună

Mâncarea sănătoasă și variată este cea mai bună modalitate de a primi toți nutrienții necesari pentru buna funcționare a organismului.

Experții avertizează că persoanele care iau medicamente serotonergice nu ar trebui să ia cantități suplimentare de produse bogate în triptofan, deoarece ar putea fi contraproductiv și poate provoca sindromul de serotonină, caracterizat prin tahicardie, transpirație și euforie excesivă care poate chiar provoacă moartea persoanei.

  • Exercițiu în mod regulat

Practicarea activității fizice este una dintre cele mai bune metode de a menține o stare de spirit bună și de a evita depresia, deoarece, cu această practică sunt secretate și alte substanțe precum adrenalina și endorfinele.

  • Odihnește-te suficient

Somnul este un factor fundamental în a te simți bine, atât fizic, cât și mental. Potrivit medicilor, somnul care a durat mai puțin de șapte ore pe zi s-a dovedit a crește riscul de depresie, pe lângă alte probleme de sănătate, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

  • Stai departe de substanțele toxice

Alcoolul și unele medicamente pot promova apariția depresiei și pot provoca starea de spirit scăzute. Prin urmare, trebuie evitat consumul de alcool, care pe termen lung poate ajunge la o dependență, astfel încât aportul său zilnic este necesar ca să te simți bine, dar asta poate crește riscul unui număr mare de boli, cum ar fi ciroza hepatică.

  • Practică meditația

Meditația este un bun mod de a regla starea de spirit și stresul. Pentru a face acest lucru, puteți alege diverse modalități, cum ar fi mindfulness sau yoga, binecunoscut ca antrenament autogenic, bazat pe o concentrare pasivă axată pe senzații fizice.

 

 

  • Expuneți-vă la lumina soarelui

Dr. Eguía sugerează că expunerea la lumina soarelui ar putea ajuta la creșterea nivelului de serotonină în mod natural, ceea ce ar putea ajuta la reglarea corectă a tuturor proceselor de care este responsabil, cum ar fi starea starea de spirit, pofta de mâncare sau dorința sexuală.

www.webconsultas.com

Leave a reply