Şeful Pentagonului refuză să-i facă jocul dur al lui Trump în criza produsă de uciderea lui George Floyd

0
1187

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a luat miercuri distanță de președintele Donald Trump, asigurând că nu ia în considerare utilizarea trupelor active necesare pentru a controla valul de proteste declanșate de uciderea afro-americanului George George Floyd de către un poliţist alb.

„Opțiunea de a folosi trupe active în rolul de garant al legii ar trebui utilizată doar ca ultimă soluție și numai în situațiile cele mai urgente și extreme”, a spus Esper la o conferință de presă de la Pentagon, citat de The Guardian.

„Nu suntem într-una din acele situații în acest moment. Nu susţin invocarea Legii Insurecției”, a subliniat el, vorbind despre posibilitatea folosirii Armatei în interiorul țării, chestiune ridicată de președintele Donald Trump la începutul săptămânii.

Luni, Trump și-a anunțat disponibilitatea de a desfășura „mii și mii de soldați puternic înarmați” și ofițerii de ordine publică pentru a opri tulburările din Washington DC, după câteva seri de proteste și jafuri în capitală.

La scurt timp după mesajul televizat, protestatarii adunați în afara Casei Albe au fost suprimați cu gaze lacrimogene.

George Floyd avea 46 de ani

Deși tensiunea s-a redus în ultimele 24 de ore, protestele nu se opresc în Statele Unite, unde cel puțin 40 de orașe au decretat măsuri de urgenţă și rămân în custodia Gărzii Naționale.

La mai bine de o săptămână după ce afro-americanul George Floyd a murit prin sufocare, în Minneapolis (Minnesota), din cauza presiunii pe care a exercitat-o ​​pe gâtul său genunchiul unui ofițer de poliție alb, scenele de proteste stradale se repetă în diferite orașe americane, dar distrugerea și jafurile din alte zile s-au diminuat semnificativ.

 

 

Leave a reply