miercuri, septembrie 27

Secretarul de stat Luca Niculescu, numit membru în Consiliul Director al Centrului regional OCDE de la Istanbul

0
121

Secretarul de stat din cadrul MAE pentru aderarea la OCDE, Luca Niculescu, a fost numit membru în Consiliul Director al Centrului Regional de la Istanbul al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a anunțat demnitarul român într-o postare pe Facebook.

Niculescu a participat miercuri, alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, și de ministrul turc al Comerțului, Mehmet Mus, la inaugurarea Centrului Regional al OCDE de la Istanbul.

El s-a arătat “onorat” să fie numit în Consiliul Director al acestui Centru alături de personalități din organizații internaționale și din Turcia.

Este o recunoaștere a valorii adăugate pe care România o poate aduce dimensiunii regionale a OCDE, țara noastră participând deja la mai multe programe ale organizației în zonă, fie ca este vorba despre Ucraina, Republica Moldova, tari din Asia Centrala, Balcanii de Vest”, a spus Luca Niculescu.

El a mai precizat că a discutat alături de colegii din Consiliul Director despre acțiunile Centrului pe anul acesta, în domenii dintre cele mai diverse, precum schimbări climatice, digitalizare, comerț si investiții, infrastructură.

Am subliniat importanța în creștere pe care o are zona Mării Negre pentru conectivitatea Europei de Asia în sectoare esențiale, precum transport si energie”, a adăugat secretarul de stat din cadrul MAE.

La Istanbul, Luca Niculescu s-a întâlnit și cu fostul ministru de externe Lazăr Comănescu, actual secretar General al Organizatiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, și a fost însoțit de ambasadorul României în Turcia, Ștefan Tinca.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, secretarul de stat Niculescu a exprimat disponibilitatea autorităților române de a contribui cu expertiză sectorială la activitatea Centrului, amintind că România acordă sprijin financiar pentru principalele programe regionale ale OCDE. A evidențiat valoarea adăugată pe care România o aduce eforturilor Organizației privind promovarea celor mai bune practici în regiune, în calitate de stat candidat pentru aderarea la OCDE și din perspectiva rolului pe care îl joacă în regiunea extinsă a Mării Negre. Astfel, a subliniat că România deține o expertiză importantă, legată atât de cooperarea cu OCDE, cât și de experienţa sa de tranziţie spre o economie de piaţă funcţională, pe care o poate împărtăși în plan regional, alături de statele membre OCDE.

Centrul OCDE de la Istanbul, înființat de către Secretariatul Organizației în parteneriat cu Guvernul turc, are ca obiectiv sprijinirea programelor regionale ale OCDE – Programul Eurasia, Programul pentru Europa de Sud-Est, inițiativa pentru Orientul Mijlociu și Africa –, precum și promovarea standardelor și bunelor practici ale OCDE în relația cu statele din regiune.

Printre domeniile prioritare ale Centrului se numără problematica schimbărilor climatice, promovarea egalității de gen, sprijinirea mediului de afaceri, dezvoltarea sectorului privat, sprijinirea conectivității și infrastructurii, promovarea comerțului și a investițiilor.

Leave a reply