Sebastian Burduja, vizită în Silicon Valley şi la Washington
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în Silicon Valley şi la Washington, cele mai importante obiective atinse fiind conectarea cu diaspora din cercetare şi tehnologie, înfiinţarea unui Birou de cooperare pentru inovare în SUA, concretizarea unor parteneriate pentru marile proiecte de transformare digitală şi cercetare.
Discuţiile au vizat şi strategia şi hub-ul naţional de inteligenţă artificială, informează agerpres.
Din delegaţia condusă de ministru au făcut parte deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara şi principal organizator al conferinţei Smart – Diaspora programată anul viitor la Timişoara, şi ambasadorul României în SUA, Dan-Andrei Muraru, a informat, luni, Ministerul Cercetării.
„Vizita pe care am desfăşurat-o în SUA a venit ca urmare a unui opţiuni strategice adoptate de Guvernul României prin memorandum cu privire la înfiinţarea oficiului român de ştiinţă şi tehnologie în Silicon Valley. Obiectivul acestui demers în punctul zero al inovaţiei globale este atragerea de investiţii inteligente pentru România şi conectarea cu o comunitate de români străluciţi şi dornici să dea ceva înapoi ţării. Printre antreprenorii din zonă se numără şi români de succes, fondatori de unicorni, cercetători de talie mondială, români alături de care vom construi acest birou şi multe alte punţi de conectare”, a declarat Burduja, potrivit comunicatului.
El a menţionat că în cadrul discuţiilor au fost abordate strategia României pentru inteligenţă artificială, hub-ul de IA şi paşii care trebuie să parcurşi pentru a recupera decalajele rapid. Un alt obiectiv al vizitei a fost promovarea marilor proiecte de cercetare ale României, precum ELI-NP, laserul de mare putere de pe platforma de la Măgurele.
„Am avut discuţii cu oficiali de top din Guvernul american şi am vizitat câteva organizaţii de cercetare de la care avem foarte multe de învăţat„, a menţionat ministrul.
Marilen Pirtea a precizat că interlocutorii pe care i-a avut în SUA „au fost încântaţi” de ideea participării la proiectul Smart – Diaspora, iniţiat de Universitatea de Vest şi Alianţa Timişoara Universitară, cu sprijinul Ministerului Cercetării.
„Scopul întâlnirii de la Timişoara, din luna aprilie a anului viitor, la care vor participa peste o mie de reprezentanţi ai românilor din diaspora, este de a genera idei de inovare pe toate domeniile în cadrul dezbaterilor conferinţei, dar şi să reuşim profilarea strategiei <Reborn România>„, a completat rectorul.
Programul vizitei a inclus întâlniri şi vizite la Departamentul de Stat al SUA (Biroul pentru Cyberspace şi Politică Digitală), la Atlantic Council, un seminar organizat la sediul Băncii Mondiale legat de modernizarea cercetării, inovării şi ecosistemului start-up, Institutul Naţional pentru Standarde şi Tehnologie din SUA, Departamentul american de Energie.
Delegaţia din România a avut discuţii şi cu top-managementul unor afaceri americane – IBM, Google, Institutul pentru Inteligenţă Artificială de la Stanford, Nvidia Corporation, Accel Partners, Intel, precum şi întâlniri cu români de top în IT şi cercetare – Sergiu Paşca, Raluca Ada Popa, Ion Stoica, Sevda şi Elif Memet, George Roth, se mai arată în comunicat.